ΜάριοςΤαραμίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΔΗΣ

Πέθανε σαν χτες πριν 35 χρόνια.

Σίγουρα δεν θα λέει πολλά το όνομα του, όπως φαντάζομαι δεν θα λέει πολλά ούτε και το παρατσούκλι που του είχε δώσει τότε η κόρη του προέδρου Ρουσβελτ το οποιο τον εκανε γνωστο. Ο άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο κανείς από τον μεταπολεμικό καλλιτεχνικό κόσμο της Ευρώπης, λάτρης της τέχνης αλλά και μέντορας πολλών ζωγράφων από την δεκαετία του 1960 μέχρι την δεκαετία του 1980. Ο άνθρωπος που "γέννησε" τον Andy Warhol και τον στηριξε σε ολη του την καλλιτεχνικη καρριερα. Ο εραστης του Jean Cocteau και αχωριστος φιλος του Γιαννη Τσαρουχη. Ο άνθρωπος που δημιούργησε το μεταπολεμικο καλλιτεχνικο ρευμα του Pop Art και που εδωσε αλλο νοημα στον όρο "γκαλερι" μιας και ο ιδιος καταφερε να διαχειριζεται ταυτοχρονα 9 γκαλερι σε Λονδινο, Παρισι, Ζυριχη, Γενευη, Μιλανο, Ρωμη, Αθηνα, Νεα Υορκη και Βηρυτο.

Ο άνθρωπος που κατάφερε να δώσει την πραγματική αξία στα έργα τέχνης και να ανεβάσει τον δημιουργό εκεί που θα του άξιζε να βρίσκεται.

Ο άνθρωπος που επαναπατρισε στην Ελλάδα 4500 αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κομμάτια από κολόνες μέχρι αγάλματα, βάζα και κίονες, αλλά κατηγορήθηκε από την ίδια την Ελλάδα πως είναι αρχαιοκάπηλος. Ο άνθρωπος που βοήθησε στην δημιουργία του MοΜΑ, του Centre George Pompidou, του Μουσείου Guggenheim, αλλα και του Μακεδονικου Μουσειου Μοντερνας Τεχνης, δίνοντας έργα από την προσωπική του συλλογή.

Αλέξανδρος Ιολας.

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε ένα Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας σπουδαιότερο σε έργα ακόμα και από το ίδιο το MoMA. Που έφτιαξε τον χώρο, ένα απίστευτο οικοδόμημα της τάξης των 1730 m² στην Οδό Δημοκρατίας στην Αγία Παρασκευη, και τον φιλοτέχνησε με έργα Dali, Picasso, Matisse, De Chirico, Warhol, Lichtenstein, Mata, Cocteau, Max Ernst Τσαρούχη, Φασιανό, Γουναροπουλο, Τσόκλη, αλλά το ελληνικό δημόσιο και οι κληρονόμοι του δεν στάθηκαν αντάξιοι αυτού του αμύθητου καλλιτεχνικού πλούτου. Ο Ιολας πεθαίνει στις 08 Ιουνίου 1987 από HIV στην Νεα Υορκη και το σπίτι λεηλατειται ανελέητα μέχρι που το μόνο που μένει απο ενα σχεδον ετοιμο Μουσειο Μοντερνας Τεχνης να είναι οι σοβαδες φορτωμενοι γκράφιτι.

Τελικά ίσως η Ελλάδα αυτό να αξίζει. Ένα σπίτι ερειπωμένο, σκοτεινό, δίχως ενέργεια πλέον που να θυμίζει το τι θα μπορούσε να ήταν. Μέσα από την λεηλασία τούτων των χώρων, είτε αυτό είναι το σπίτι του Ιολα, είτε το Παλατι του Τατοΐου, είτε το διαμέρισμα της Κάλας, δείχνουμε την παιδεία, την κουλτούρα και το ήθος μας. Και η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι φορτωμένες από τέτοιες αποτροπεες συμπεριφορές.

Λυπαμαι, γιατι σαν λάτρης της Τέχνης και συλλέκτης της ξέρω την αγάπη και τον κόπο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια συλλογή. Και καταλαβαίνω την αίσθηση που αφήνει η λεηλασία της.

Το να λεηλατεί κάνεις τέχνη είναι σαν να κλέβει απ' το πουγγί της γιαγιάς του...

ΕΞΥΠΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Το 1992 ανακαλύφτηκαν τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα από την IBM. Το ‘94 πουλήθηκαν στην Αμερική κάποιες δεκάδες χιλιάδες από αυτά. Τίποτε όμως δεν δημιούργησε στην κοινωνία μας μεγαλύτερες και ανατρεπτικότερες αλλαγές από την εμφάνιση του πρώτου iPhone, που επίσημα ξεκίνησε τις πωλήσεις του σαν σήμερα πριν 15 χρόνια στις 29 Ιουνίου του 2007. Αυτή την ημερομηνία στο μέλλον θα την θυμούνται σαν την μέρα που σημάδεψε την ανθρωπότητα ανεπιστρεπτί με τρόπο αναπάντεχο και απρόβλεπτο.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ήταν μια πανέξυπνη ιδέα που χρησιμοποίησε την ψυχοσύνθεση μας για να απλωθεί στον πλανήτη σαν πανδημία και να εισβάλει σε κάθε σπίτι και στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου που την ασπαζόταν.

Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας την περιέργεια του ανθρώπου για κάτι το νέο και το εύκολο. Ακουμπώντας μια οθόνη με τα ακροδάχτυλα μπορούσες να φτάσεις σε πληροφορίες που άλλοτε θα έπρεπε να ψάξεις δεκάδες βιβλία και να ξεφυλλίσεις εκατοντάδες σελίδες. Μας δινόταν η ευκαιρία μέσα σε λίγα λεπτά δίχως τον ογκώδη ηλεκτρονικό υπολογιστή να γνωρίζουμε τι γινόταν στην άλλη άκρη του πλανήτη και να είμαστε γνώστες κάθε λεπτομέρειας της ζωής των άλλων. Το γεγονός ότι ήταν μια καταπληκτικά εύκολη λύση που μπορούσε να τη έχει ο καθένας χωμένη στην τσέπη του, έκανε αυτή την ανακάλυψη τόσο ευρέως πετυχημένη.

Με τα χρόνια προσθέτονταν νέα στοιχεία στη απόλαυση, που έτρεφαν κι άλλο αυτή μας την περιέργεια και την ανάγκη για το εύκολο. Προστέθηκαν χάρτες, μουσική, ταινιες, ολόκληρα βιβλία, μπλοκάκια σημειώσεων, το ημερολόγιο μας στο οποίο μπορούσαμε να βρίσκουμε όλο μας το ημερήσιο και μηνιαίο πρόγραμμα. Κι όλα αυτά σε μια απλή συσκευή τηλεφώνου τόση όση η παλάμη μας. Όσο προσθέτονταν νέα στοιχεία τόσο πιο πολύ ο άνθρωπος γινόταν έρμαιο αυτής της μικρής συσκευής. Όσο πιο πολλά μας πρόσφεραν τόσο πιο πολύ κολλούσαμε στην ανάγκη ύπαρξης της, που στο τέλος για πολλούς από μας είχε γίνει μια προέκταση του χεριού μας και ακόμη χειρότερα του εγκεφάλου μας.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Μετά που κέντρισαν την περιέργεια μας, και μας χάρισαν την ευκολία πρόσβασης σχεδόν σε ότι μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους άρχισαν να βομβαρδίζουν δύο πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης μας. Τον ναρκισσισμό και την ματαιοδοξία μας. Αρχίσαμε όλοι να φωτογραφίζουμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και σε κάθε περίσταση της προσωπικής μας ζωής. Αρχίσαμε να κοινοποιούμε κομμάτια της καθημερινότητας μας σε άτομα που ούτε καν γνωρίζουμε προσωπικά. Αρχίσαμε να κάνουμε εικονικούς φίλους και να ευτελίζουμε τη στιγμή.

Άρχισε η συσκευή αυτή να μπαίνει τόσο στο πετσί μας που πλέον να είναι αδύνατον να ζήσει κανείς δίχως της. Είμαστε πλέον εθισμένοι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας από μια συσκευή που απλά είχε αρχικά δημιουργηθεί για να κάνει τις ζωές μας ευκολότερες.

Όσο πιο πολύ συνδεόμαστε με αυτό το μαραφέτι τόσο αποξενωνόμαστε από τον περίγυρο μας. Και όσο πιο πολύ αποξενωνόμαστε, τόσο πιο μόνοι νιώθουμε και τόσο πιο πολύ το χρειαζόμαστε. Για την μοναξιά και την πλήξη μας, δημιουργήθηκαν κιόλας παιγνίδια με εντυπωσιακά γραφικά και έξυπνες εφαρμογές, κουΐζ γνώσεων και ανακλαστικών, ώστε ποτέ να μην νιώσουμε ξανά μόνοι.

Και όταν πια είχαμε γίνει όλοι χρήστες ανήγαγαν τη συσκευή αυτή σε μόδα. Τότε αρχίσαμε να κομπάζουμε «α εγώ έχω αυτό το μοντέλο», « α καλά αυτό το χρώμα γκρι του γαλαξία είναι σούπερ», « το δικό μου έχει και πενάκι» και χαθήκαμε μέσα σ ’αυτή την ματαιοδοξία της κινητό-κουλτούρας.

Η δημιουργία ταυτόχρονα των διαφόρων πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης ήταν το κερασάκι στην τούρτα όπου πλέον εδώ ο μηχανισμός προώθησης τους χρησιμοποιεί ένα από τα ποιο αρχέγονα χαρακτηριστικά του ψυχισμού μας. Την κοινωνικότητα μας. Και είναι τόσο οξύμωρο γιατί χρησιμοποιώντας την κοινωνικότητα μας, μας ανεβάζει στην πλατφόρμα για να μας κάνει σιγά σιγά λιγότερο κοινωνικούς και πιο αποκομμένους από την ίδια την ζωή.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις από όλη αυτή την φρενίτιδα, η οποία δεν βαραίνει μόνο τους κατασκευαστές των έξυπνων τηλεφώνων αλλά και όσους σχεδιάζουν τις σαγηνευτικές εφαρμογές και τα ανάλογα προγράμματα, έχει ξεφύγει σε βαθμό αλλοτρίωσης της ίδιας της κοινωνίας μας.

Πολλά έχουν αλλάξει λόγω αυτών των συσκευών τα τελευταία 15 χρόνια. Και πάρα πολλά θα αλλάξουν στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, γιατί τότε θα ενηλικιωθούν τα παιδιά που μεγάλωσαν εξ ολοκλήρου με τα έξυπνα τηλέφωνα, και τότε θα καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβηκε.

Η κοινωνίες μας ζουν πρωτόγνωρες εποχές. Παιδάκια αντί να παίζουν στη γειτονιά κρυφτό και να συναναστρέφονται με τους συνομήλικους φίλους τους, χάνονται για ώρες σε πλήρη ακινησία μέσα στην οθόνη του κινητού τους. 60% των παιδιών από 5 έως 10 χρόνων κάνουν ήδη καθημερινή χρήση αυτών των συσκευών και η ζωή τους προσπερνά, αφού πλέον δεν ζουν όπως θα έπρεπε για την ηλικία τους. Οι κούκλες, τα αυτοκινητάκια, τα στρατιωτάκια, τα lego έχουν πλέον αντικατασταθεί απλά με μια οθόνη που μέσα σ'αυτή χάνονται και μαζί χάνουν την παιδικότητα τους. Έχουμε έτσι δημιουργήσει ακοινώνητα, λιποβαρή παιδάκια που στατιστικά στην πρώιμη ενηλικίωση τους θα πάσχουν από κατάθλιψη.

Μέσα από τον παραλογισμό του συστήματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ο καθένας έχει πρόσβαση από το έξυπνο τηλέφωνο του, ξεπετάγονται οι πρώτοι ινφλουένσερς, και αποθεώνεται έτσι η μετριότητα. Άτομα τα οποία συχνά είναι ακοινώνητα, πολλές φορες δίχως στοιχειώδη εκπαίδευση, με σοβαρές ψυχοστρεβλώσεις γίνονται τα ινδάλματα εκατομμυρίων εφήβων. Πλέον το περιτύλιγμα έχει αποκτησει περισσότερη σημασία από το περιεχόμενο. Και όλο αυτό ευνοείται από το σύστημα αφού μοσχοπληρώνει τα views και τα likes μεταμορφώνοντας την κοινωνία μας σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. Στέκεται ο άλλος με κίνδυνο της ζωής του στο βράχο μια ανάσα από τον γκρεμό για να βγάλει σελφι και να κάνει πιο πολλά likes. Ξεφτιλίζει η άλλη τη γιαγιά της ρίχνοντας της κρύο νερό για να πάρει το βίντεο της πιο πολλά views.

Έχουμε ξεφύγει εδώ και καιρό. Και το πρόβλημα είναι πως τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σ'αυτό το σύστημα- τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης- δεν καταλαβαίνουν που υπάρχει λάθος. Η δικιά μου γενιά όμως που έζησε τη χαρά της γειτονιάς και του βιβλίου, τη ξεγνοιασιά της παιδικότητας στις αλάνες και την χαρά του να γίνεσαι κάτι μετά από πολύ κόπο και δουλειά, τα βλέπει όλα αυτά σαν μια απογοητευτική και καταθλιπτική κατρακύλα στην οποία δεν φαίνεται ο πάτος.

Πριν 15 χρόνια τέτοια μέρα είχαν σχηματιστεί ουρές ανθρώπων που διανυκτέρευσαν έξω από τα μαγαζιά για να αποκτήσουν την πολυπόθητη συσκευή τους. Μόνο που δεν ήξεραν...

Μ. Ταραμίδης
29 Ιουνίου 2022


ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

Έκοψα το κοτόπουλο. Μικρά κιβάκια. Πολλή δουλειά. Ήσουν εκεί. Στο καθιστικό. Όπως εκείνη την τελευταία φορά που ήρθες σπίτι μου, και καθόσουν με την δικιά σου εσωτερική ηρεμία, σαν έτοιμος να ακούσεις τα δικά μου.

Πεθύμησα να στα λέω.

Έγιναν και τόσα που δεν ξέρεις.

Από που να ξεκινήσω.

Έκοψα κρεμμύδι. Κιβάκια κι αυτό.

Άλλαξε ο κόσμος μας πατέρα. Το Ευρώ, πόλεμοι, αρρώστιες. Το πιστεύεις ότι σχεδόν δύο χρόνια δεν δείξαμε χαμόγελο; Κρυμμένο πίσω από μάσκες. Το πιστεύεις ότι το Ευρώ μπήκε στις ζωές μας και ξεχάσαμε τη χαρά του σελινιού;

Σοτάρω το κρεμμύδι. Με πιπέρι, θυμάρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Το λάτρευες το μοσχοκάρυδο.

Είμαι καλά, γερνάω δίχως εσένα δίπλα μου. Ασπρίσαν τα μαλλιά, το σώμα αρχίζει να νιώθει το χρόνο στις κλειδώσεις, ακόμα τα'χω τα κιλάκια μου, αλλά το "γέριμο" το τσιγάρο το έκοψα.

Τσιγάρησμα το κοτόπουλο με μαύρο πιπέρι σε ελαιόλαδο απ'τις ελιές που φύτεψες.

Δεν είμαι πια μόνος. Έχω στο πλευρό μου ένα μικρό διαμαντάκι που μου δίνει χαρές. Το θυμαράκι της ζωής μου. Το λουλούδι το "πάναγνο" που μου είχες ευχηθεί στην τελευταία κάρτα γενεθλίων.

Ο χρόνος κυλά απάνθρωπα γρήγορα. Μέχρι να τελειώσω το κοτόπουλο πέρασαν τα χρόνια. Το κατέβασα από την φωτιά. Σόταρα μανιτάρια σε βουτυράκι.

Ο Ορέστης δεν ξέχασε τον παππού του όπως φοβόσουν. Συχνά μιλάμε για σένα. Και βλέπουμε φωτογραφίες. Φοιτητής πλέον στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ναι! Εκανε η Κύπρος Πανεπιστήμια. Ακόμη και από το εξωτερικό μας καταφτάνουν φοιτητές.

Τη Νεφέλη δεν την γνώρισες μα κάποιες στιγμές χαμογελώ με κάποιες ατάκες της που ξέρω θα τις λάτρευες. Μια κούκλα πολύ ακέραια. Το υγρό στοιχείο της οικογένειας.

Η μάνα μας μεγαλώνει. Όμορφα. Με μια γλυκιά ευπρέπεια. Άλλαξε στα χρόνια, στρογγύλεψε τις γωνίες του χαρακτήρα της ο χρόνος. Απέκτησε την ηρεμία της τρίτης ηλικίας. Σίγουρα της λείπεις. Τώρα είναι που πονά η έλλειψη του συντρόφου πιο πολύ φαντάζομαι. Τώρα που θα μπορούσες να κοιτάξεις πίσω και να δεις τι έφτιαξες με το ταίρι σου παρέα.

Η Νούλη σου, η δικιά σου μεγάλη αδυναμία η ήρεμη δύναμη της οικογένειας. Αυτό το' χει από σένα. Αθλητική όπως την θυμάσαι. Την ροκανίζει κι αυτήν ο χρόνος με τα διάφορα, αλλά μένει με το κεφάλι ψηλά, διατηρώντας μια συγλονιστική υπερηφάνεια.

Είδες που ξέχασα την κοτόπιττα ; Ανακάτεψα το τσιγαρισμένο κοτόπουλο, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα έβαλα στο τηγάνι. Με τυριά και κρέμα γάλακτος, μια πολωνική που ανακάλυψα τελευταία που δίνει μια ελαφριά ξινάδα στο μείγμα. Σε χαμηλή φωτιά.
Τι μου λείπει πιο πολύ είναι η φωνή σου. Νιώθω πως ξέχασα τη χρειά της. Και η μυρωδιά σου. Έσβησαν νιώθω στο χρόνο θυμίζοντας την απουσία σου.

Έβαλα λάδι στο ταψί. Τοποθέτησα το κάτω φύλλο σφολιάτας. Έριξα ότι σιγόβραζε στο τηγάνι μέσα στη σφολιάτα και κάλυψα με το πάνω φύλλο σφολιάτας, που το έστριψα να κλείσει τη γέμιση. Στους 190 βαθμούς για 45 λεπτα μέχρι να ροδίσει.

Όλα στη ζωή ειναι ομορφότερα σαν ροδίσουν.

Έτοιμη η κοτόπιτα.

Για το 20ο σου μνημόσυνο...

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ
Δεν αναζητά το τέλειο
η ψυχή
για να κουρνιάσει σπίτι.
Και το αγίνωτο την στέλνει,
σαν μέσα εκεί το βρει το τέλειο,
αυτό που φτιάχτηκε για κείνην.
Τότε ειναι που όλα αρκούν.
Αρκεί το λίγο,
Αρκεί η σιωπή
Αρκεί και το υπολειπόμενο.
Εκει φτιάχνει τη φωλιά της
η ψυχή.
Στο τέλειο ατελές.



ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ.

Σταθείτε γερά! Σταθείτε καλά!

"Στώμεν καλώς", φωνάζει ο Αρχάγγελος των ψυχών και ποτέ άλλοτε δεν το ένιωσα πως το εννοούσε και γι' αυτόν τον τόπο που "βυθίζεται" στην Απηλιώτικη Μεσόγειο.

Σταθείτε γερά! Από όσα βομβαρδίζεται καθημερινά η αξιοπρέπεια και η νοημοσύνη όσων ζουν σε τούτο το κουρελιασμένο νησί.

Σταθείτε γερά! Να αντέξετε τις αλήθειες πως ναι οι Τούρκοι σας κούρσεψαν τη γη μα τα αδέλφια σας και οι ηγέτες σας, σας κλέψαν τη ψυχή.

Σταθείτε γερά! Γιατί η κοινωνία γύρω σας καταρρέει.  Ποδοπατείται και ξεφτιλίζεται ο "μη έχων" εκεί που κολακεύεται και νταντεύεται ο φιλοχρήματος άνευ ενσυναίσθησης.

Σταθείτε γερά! Να ανεχτείτε την παρασημοφόρηση της μετριότητας, της απραξίας και της τεμπελιάς, των γλοιωδών σαυρών που αναρρηχούνται από τους λάκκους στα πιο τρυφερά κλαδιά του δέντρου που ποτίζαμε όλοι μαζί παρέα. Την παρασημοφόρηση κάθε Εωσφόρου που θέλει να βγάλει τον θρόνο του ακόμα πιο ψηλά.

Σταθείτε γερά! Να πάρετε στους ώμους σας το κρίμα κάθε παιδιού, που στη τελευταία του εκπνοή γέμισε τα πνεμόνια με αλμυρό νερό αντί για αέρα. Κάθε μάνας που τσουρουφλιζόταν για μέρες μέσα σε μια βάρκα κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου και που οι δικοί σου με φτηνά τεχνάσματα της παρέτειναν τον πόνο και την αγωνία.

Σταθείτε γερά! Μάρτυρες του ξεφτιλισμού της μάνας φύσης, των ζώων που κάθονται στην ποδιά της, μα και της αδιαφορίας μας σε ότι ζει και αναπνέει, σε ότι μας θρέφει και μας προστατεύει, σε ότι υπήρξε ιστορία και γλυκιά ανάμνηση.

"Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού". Ναι κύριοι. Πρέπει να σταθούμε με σεβασμό στα θεία. Γιατί ακόμα κι αν τα ουράνια της δικής μας κοινωνίας σκίστηκαν και γέμισε ο τόπος "δαίμονες",  θα έρθει η μέρα της κρίσης και σ' αυτό τον τόπο. Και τότε θα τρέχει το "άδικο" να σωθεί από το μένος του "δικαίου".  Γιατί πάντα αυτό δίνει το χαριστικό και λυτρωτικό χτύπημα. Πάντα αυτό ξετυλίγει το κουβάρι της σαπίλας.  Αυτή είναι η σημερινή αλληγορία των Αρχαγγέλων.  Τα αιώνια πνεύματα δικαίου...

08.11.2021

ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΥΤΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Όχι! Ήταν πλέον σίγουρος. Ούτε που θυμόταν πως βρέθηκε εκεί. Όσο κι αν προσπαθούσε να καταλάβει τι του είχε συμβεί δεν μπορούσε να δώσει μια λογική εξήγηση. Ήταν σαν να τον πέταξε μια δύναμη άθελά του μέσα σ' εκείνο το λαβύρινθο που βρισκόταν. Όλα τριγύρω κατάλευκα, υγρά, απόκοσμα ζεστά και αποπνικτικά, που όπου κι αν γύριζε μέσα εκεί, τα πάντα φάνταζαν τα ίδια. Μια σπαστική, σχιζοφρενική επανάληψη, που τον διέλυε γιατί δεν καταλάβαινε που θα οδηγούσε όλο αυτό.

Προσπάθησε να κινηθεί. Να βρει μια διέξοδο να ξεφύγει, όμως το ίδιο μοτίβο επαναλαμβανόταν παντού. Μικροί στενοί, κλειστοφοβικοί, κάτασπροι διάδρομοι, όλοι πανομοιότυποι που δεν οδηγούσαν πουθενά. Ένιωσε τον πανικό της κλεισούρας να  καταλαμβάνει το είναι του. Ξανάκανε την προσπάθεια να βρει κάπου μιαν διέξοδο που θα τον οδηγούσε έξω από τούτο τον αποστειρωμένο λαβύρινθο. Αυτή τη φορά τράβηξε δεξιά και μετά στον πρώτο διάδρομο αριστερά. Δεν έστριψε μετά. Κινήθηκε ευθεία και στον τρίτο διάδρομο δοκίμασε ξανά αριστερά. Όλα δείχναν ίδια. Τόσο ίδια που το μόνο που ένιωθε πως άλλαζε όσο κι αν προσπαθούσε ήταν ο φόβος του. Δεν θα κατάφερνε ποτέ να βγει από 'κει μέσα. Αρχισε να κουράζεται και να νιώθει αδύναμος μπρος σε τούτη τη διαβολεμένη επανάληψη.

Πάσκισε να ξαναθυμηθεί τι είχε γίνει. Ήταν με τους άλλους , όλοι μαζί . Ναι το θυμήθηκε. Με τους άλλους ήταν. Τότε πως βρέθηκε εδώ.  Μόνος. Οι αλλοι; Που πήγαν; Όσο σκεφτόταν τόσο ένιωθε να τρελαίνεται, να τα χάνει, να λιώνει η σκέψη και να γίνεται ένα με τους άχαρους, κάτασπρους διαδρόμους που τον περιέβαλαν.  Ήθελε να φωνάξει αλλά δεν είχε φωνή. 

Προσπάθησε ξανά για μια έξοδο.  Τον δεύτερο αριστερά, αμέσως δεξιά και ευθεία. Τον τρίτο αριστερά και ξανά αριστερά και τον δεύτερο δεξιά. Τίποτα. Ήταν παγιδευμένος, σε ένα απόκοσμο μοτίβο που απλά επαναλαμβανόταν και τον τρέλαινε. Δίχως εισόδους, δίχως εξόδους. Και τότε αφού δεν υπήρχαν είσοδοι από που μπήκε. Πως βρέθηκε εκεί? Ένιωσε τις σκέψεις του να αποκτούν το ίδιο μοτίβο με τον λαβύρινθο που βρισκόταν. Οι ίδιες να επαναλαμβάνονται δίχως απαντήσεις. Δίχως λογική. Άραξε σε μια γωνιά. Δεν άντεχε άλλο να ζει αυτό το παρατραβηγμένο αστείο. Έπρεπε να ηρεμήσει τουλάχιστον τη σκέψη.

Η κυρά Καλλιόπη ένιωσε πως ήρθε η ώρα για την απογευματινή της βόλτα. Δύο φορές που δικαιούταν να βγει έξω με την καραντίνα της πανδημίας τις έκανε και τις δύο περίπατο. Μια το πρωί νωρίς πριν ανηφορίσει ο ήλιος και μια στον κατήφορο του που γλυκαίνουν τα χρώματα. Μια φορά την βδομάδα πήγαινε στο μπακάλικο του κυρ Θανάση για να γεμίσει το ψυγείο. Της άρεσε να περπατά στην ακροθαλασσιά , να νιώθει την άμμο κάτω από τα πόδια της να ενδίδει και το θαλασσινό νερό να της χαϊδεύει τα πόδια. Ειδικά το απογευματινό της περπάτημα της έδινε πολλή χαρά. Γέμιζε τα πνεμόνια ιώδιο και τη ψυχή της κύμα.

Τυλίχθηκε το κασκόλ της, έβαλε τη μάσκα της, πήρε τα κλειδιά και έστειλε το μήνυμα για τον περίπατο. Όλο το κινητό της ήταν γεμάτο μόνο με τα μηνύματα αυτών των περιπάτων.  Δύο μήνες τώρα, μηνύματα μόνο για τους δύο καθιερωμένους περιπάτους της. Έμαθε τούτο τον καιρό να μην της λείπουν άλλα πράγματα που αγαπούσε.  Δεν ήθελε να αυτομαστιγώνεται.  Συνειδητά ξέχασε και τις φίλες της και τα κουμκαναδάκια που στρώναν κάθε Τετάρτη, τις μπιρίμπες της Παρασκευής, τους σινεμάδες, τα ταξίδια, τα παιδιά της. Αυτά τα έβλεπε μια φορά την βδομάδα. Τις Κυριακές τα παιδιά της, φύλαγαν από ένα μήνυμα για να δουν τη μάνα τους.

Άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω. Φύσαγε πολύ αλλά δεν είχε κρύο. Δεν ήθελε για τον αγέρα να χάσει τη χαρά του περιπάτου. Τύλιξε το κασκόλ της πιο στέρεα στο λαιμό και διασταύρωσε τον δρόμο.

Είχε πια ηρεμήσει τη σκέψη του. Δεν βοηθούσε να σκέφτεται άλλο, αφού δεν οδηγούσε πουθενά.  Ένιωσε έναν αέρα έντονα να σφυρίζει μες τους διαδρόμους, και να τον ξυπνά από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόταν. Μόλις που κρατιόταν μην κτυπήσει στο ατελείωτο λευκό που τον περιτρυγίριζε

Περπάτησε την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου που οδηγούσε κάτω στον παραλιακό. Εκεί έκανε συνήθως τους περίπατους της. Διασταύρωσε τον παραλιακό και βρέθηκε κάτω στη θάλασσα. Πατούσε επιτέλους στην άμμο. Κινήθηκε με δυσκολία στην ακροθαλασσιά. Ο αέρας της ξύριζε το μέτωπο και τ' αυτιά. Πως σηκώθηκε τόσος αέρας αναρωτιόταν γιατί γενικά οι τελευταίες μέρες ήσαν ήσυχες και σχετικά ηλιόλουστες και ζεστές. Με δυσκολία κρατούσε το κασκόλ της στη θέση του. Το άρπαζε  ο αγέρας και το ξανέμιζε πέρα-δώθε πάνω από το κεφάλι της. Σχεδόν της το είχε ξετυλίξει εντελώς από το λαιμό. Φοβήθηκε πως θα το έχανε και το έσφιξε με τα δάκτυλα ξανατοποθετώντας το.

Θυμήθηκε εκείνο το ταξίδι που είχε κάνει παλιά στην Παταγονία με δύο φίλες της. Δεν θα ξεχάσει τον αγέρα που για μέρες ξύριζε τα πάντα.  Μέρα νύχτα δίχως ξεθύμασμα, ανελέητα τους χαστούκιζε το πρόσωπο μετατρέποντας το ονειρεμένο ταξίδι που και οι τρεις περίμεναν πως και πως από μήνες πριν, σε έναν ατελείωτο εφιάλτη.

Ένιωσε το κύμα κρύο στους αστραγάλους της. Συνέχισε να σέρνει τα βήματα της βρεγμένα.  Ένιωσε τα πόδια της να βαραίνουν με την άμμο που μαζευόταν στα παπούτσια που δεν πρόλαβε να βγάλει. Κρύωνε και ένιωθε την κούραση απόκοσμα να δυσκολεύει την κάθε της κίνηση. Και εκείνος ο αγέρας ήταν ανελέητος.

Δεν κρατιόταν από πουθενά. Ο αγέρας τον χτυπούσε από διάδρομο σε διάδρομο δίχως να έχει την παραμικρή δύναμη να αντισταθεί. Προσπάθησε να ακουμπήσει κάπου μπας και μπορέσει να αντισταθεί στις δυνάμεις που τον κρατούσαν από παντού σαν αόρατα χέρια και τον χτυπούσαν με μανία μέσα σ'εκείνο τον αφιλόξενο λαβύρινθο, αλλά τίποτα. Όλα φάνταζαν ανέφικτα. Ηταν πλέον αδύναμος και εξουθενωμένος ένα έρμαιο της λευκής επανάληψης, του απάνθρωπου αέρα που σφύριζε γύρω του. Ένιωσε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν.

Η κυρά Καλλιόπη ένιωθε πως δεν είχε πια δυνάμεις να συνεχίσει. Ο αέρας που την παίδευε, το νερό και ο άμμος στα πόδια της, και η αδυναμία την να ανηφορίσει από τη θάλασσα για να αποφύγει τουλάχιστο το κύμα που έσκαγε στους αστραγάλους της, έκαναν το σώμα της ακόμα πιο εύθραυστο. Ήταν μια παράξενη αδυναμία, πρωτόγνωρη, κάτι σαν νάρκωση που την κοίμιζε και τη χαλάρωνε ενώ ήταν ξύπνια. Θα στοιχημάτιζε πως κάτω εκεί που ο ουρανός χαϊδεύει τη θάλασσα έβλεπε ένα χέρι. Ένα χέρι που πηγαινοερχόταν σαν χαιρετισμός μα που σύντομα άλλαξε.  Το πήγαινελα του δεν ήταν πια χαιρετισμός μα γνέψιμο: "Ελα κοντά μου". Διάκρινε τον  Θοδωρή της. Τον άνθρωπο της. Της έγνεφε την αγάπη του. Κι ας ήταν νεκρός τριάντα τόσα χρόνια. Ο αγέρας χάθηκε πια. Και το κύμα δεν έσκαγε στους αστραγάλους της. Η θάλασσα χάθηκε κι αυτή. Χάθηκαν όλα.  Το μόνο που έβλεπε ήταν το χαμόγελο του Θοδωρή και στην απόλυτη σιωπή το μόνο που ερχόταν στα αυτιά της ήταν εκείνο το : "Έλα κοντά μου". Ένιωσε όλο της το Σύμπαν να μουδιάζει. Και με το μούδιασμα να σβήνει μαζί κι ο Θοδωρής της. Μαύρισαν όλα.

Ένιωθε πλέον πως τούτος ο άνισος αγώνας του μανιασμένου αέρα και του λευκού λαβύρινθου τον διέλυε.  Και εκεί  ένιωσε το κρύο νερό να περνά από παντού και να γεμίζει τα πάντα. Τους διαδρόμους, το λευκό, το είναι του. Ένα νερό αλλιώτικο που τρυπούσε κάθε του πόρο με την αλμύρα του. Ένιωσε να σκάει, να διαλύεται, να χάνεται. Σιωπή.

Την κυρά Καλλιόπη την βρήκαν κάποιοι πεζοί λίγο πιο μετά. Ήταν πεσμένη μπρούμυτα μέσα στο νερό με το κεφάλι βυθισμένο στην αγαπημένη της θάλασσα. Δίπλα της ανεβοκατέβαινε στο κύμα το κασκόλ της και λίγο πιο κάτω η μάσκα της. Μουλιασμένη σαν ένα μικρό πλημμυρισμένο λαβύρινθο.

Ότι τελικά αυτή θα τον σκότωνε...
Ποιος να το έλεγε!

Μ.Ταραμιδης
03.03.2021

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΓΙΩΡΗ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ...

Δεν μας έφτανε η τουρκική κατοχή της μισής πατρίδας μας, δεν μας έφτανε η στρατηγική του πλυσίματος βρώμικου χρήματος που οδήγησε στη διεθνή ξεφτίλα του 2013 και την οικονομική καταστροφή της Κύπρου και πολλών Κυπρίων, δεν μας έφτανε η ημιμάθεια της δημόσιας υπηρεσίας και οι ανευθυνότητα των κυβερνώντων που κατέληξε στην έκρηξη του 2011, δεν μας έφτανε η καταδίκη του διορισμένου από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου για διαφθορά, το σκάνδαλο της CYPRA, των Κυπριακών Αερογραμμών, της Λαϊκής Τράπεζας, του Συνεργατισμού, δεν μας έφτανε ο δούρειος ίππος των Χρυσών Διαβατηρίων που μπήκε στη ζωή μας ως σωτήρας για να αποδειχθεί βόμβα, τώρα έχουμε την μεγαλύτερη απειλή όλων. Την ακροδεξιά, ντυμένη με κοστούμι και γραβάτα, αντί με σβάστικα, κουρεμένο κεφάλι και στρατιωτικό χακί.

Υπάρχει ενδιαφέρον να διαβάζει κάποιος τις θέσεις των ακροδεξιών κομμάτων. Ακροβατούν ανάμεσα στις λέξεις με τέτοιο τρόπο που αν είσαι λίγο ρομαντικός και αρκετά αδαής λες, «τι ωραία που τα λένε». Λένε όσα θέλει να ακούσει αυτός που δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει, και έμαθε τρέφεται με τα ψίχουλα που του ρίχνουν. Δυστυχώς, γίναμε επιρρεπείς, γιατί έχουμε καιρό να νιώσουμε περήφανοι για την πατρίδα μας, και ζαμάνια να πάρουμε μια ανάσα απο αυτά που μας ταλανιζουν. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Πληγώνεται η χώρα, πονάει ο πολίτης. Ταπεινώνεται η Κύπρος, ντρέπεται ο Κύπριος.

Ναι, λέμε όχι στην στημένη με σχέδιο λαθρομετανάστευση. Ναι, θα έπρεπε το κράτος να έκανε καλύτερη δουλειά στην απέλαση των παρανόμων και μόνο. Αλλά ποιός μας δίνει το δικαίωμα να πάρουμε τα ρόπαλα και το νόμο στα χέρια μας; Πόσο ακόμα θράσος θέλουν για να φτάσουν μέχρι εκεί; Θα γίνουμε αντάρτες, ρεμάλια όπως οι Αμερικάνοι ακροδεξιοί που εισέβαλαν στον οίκο της δημοκρατίας, το Καπιτώλιο;

Εδώ έγκειται η ευθύνη του σώφρονα πολίτη. Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε τη διαφθορά και όχι άνθρωπος τον άνθρωπο. Οποιαδήποτε ρητορική που διακρίνει και χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς και τους άλλους θα μας στέλνει πίσω στο Άουσβιτς.

Ναι υπάρχει πολλής θυμός και απογοήτευση στους νέους ψηφοφόρους, γιατί βλέπουν πως δίχως ενσυναίσθηση οι κυβερνώντες τους μαγαρίζουν το μέλλον και τους αδειάζουν τις τσέπες. Ο θυμός οδηγεί σε ακρότητες, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν είναι ο τόπος μας που μας πλήγωσε αλλά οι κυβερνώντες και αυτούς πρέπει να τιμωρήσει η ψήφος μας, όχι την Κύπρο μας. Μια ακραία ψήφος προς το ΕΛΑΜ μόνο κακό μπορεί να κάνει. Με τον ίδιο θυμό απέναντι στον Κάιζερ ψήφισε ο Γερμανός πολίτης το 1933 τον Χίτλερ. Και οι συνέπειες είναι γνωστές. Τα ίδια και στην Ελλάδα που την ξεγέλασαν και μετά αναγκαστηκε να τους κλείσει όλους φυλακή. Η Κύπρος μας χρειάζεται, και αυτό θα πει μελετημένη, συνετή και ψύχραιμη ψήφο προς κόμματα που απέδειξαν την καθαρότητα τους στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Στόχος μας είναι να υπάρχει τάξη στη χώρα μας και τη ζωή μας, να υπάρχουν νόμοι για το πως συνυπάρχουμε και να επιβάλλεται η εφαρμογή τους εκεί που πρέπει. Δεν είναι στόχος μας να περιοριστούν οι ελευθερίες του ατόμου, ούτε να αναλάβει ο κάθε πολίτης μόνος του ή σε μικρές ομάδες μεγάλων εγωισμών την αποκατάσταση της τάξης.

Η ακροδεξιά μπορεί να φαίνεται καλό μαξιλάρι για να ακουμπήσει ο θυμωμένος πολίτης, αυτός που πεθύμησε τα πράγματα όπως ίσως ήταν κάποτε. Αλλά, αυτό το μαξιλάρι ειναι γεμισμένο όχι με πούπουλα μα με βδέλλες οι οποίες αργά ή γρήγορα θα βρουν το δρόμο στο πετσί για να μας πιούν το αίμα. Και το αίμα των παιδιών μας. Και το αίμα της πατρίδας μας. Αν θα ψηφίσεις ακροδεξιά, να είσαι έτοιμος να λογοδοτήσεις όταν έρθει η ώρα.

Δρ Μάριος Ταραμιδης
Υποψ. Βουλευτής Επαρχ. Λευκωσίας
Κίνημα Οικολογων-Συνεργασια Πολιτών
25.05.2021

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΗΤΗΡ ΜΥΡΙΩΝ ΚΑΚΩΝ

Η διαφθορά, όταν γίνεται από αυτούς που ταχθήκαν «να φυλάγουν Θερμοπύλες», όπως είναι οι εκλεγμένοι πολιτικοί, οι διορισμένοι αξιωματούχοι και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν είναι απλά παρανομία. Είναι εθνική προδοσία και θα έπρεπε να τιμωρείται ως έγκλημα κατά του έθνους και του λαού.

Τι είναι διαφθορά; Όταν κάποιος κάνει κάτι παράνομο εν γνώση του για να αποκτήσει δύναμη ή χρήμα για τον εαυτό του, εις βάρος του κοινού οφέλους ή κάποιου άλλου, πιστεύοντας ότι δεν θα τον προδώσουν οι πράξεις του γιατί ακροβατεί στα όρια του νόμου.

Η διαφθορά δεν γίνεται κατά λάθος, ή από άγνοια. Ο δράστης έχει πλήρη επίγνωση του εγκλήματος του όσο έχει και ακράδαντη πίστη ότι δεν θα πιαστεί στην φάκα.

Από την διαφθορά ξεκινούν όλα και ειδικά όταν αυτή παραμένει ατιμώρητη. Κάτι που ζούμε μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Ας τα πιάσουμε τα θέματα ένα-ένα.

Πως δικαιολογεί η διακυβέρνηση μιας χώρας τόσο γεωγραφικά μικρής όσο η Κύπρος την πενιχρή περιβαλλοντική πολιτική της; Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι ηλίθιοι οι άρχοντες μας και δεν είναι αμελείς.

Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται για να χρησιμοποιούμε ακόμα μαζούτ αντί φυσικό αέριο ή/και ηλιακή ενέργεια για την δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος? Πληροφοριακά, η ΑΗΚ έχει εδώ και μια δεκαετία τον εξοπλισμό για να παράγει  ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο κάτι που την ανάγκασε η ΕΕ να κάνει. Αλλά δεν το κάνει. Γιατί;

Ειμαστε η 3η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την Νορβηγία και την Σουηδία  όπου το κάθε σπιτικό πληρώνει ένα μέσω όρο €1563 ετήσια, κατι περισσότερο από τα διπλάσια από ότι πληρώνει ένα σπιτικό στην Ελλάδα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ξεδιάντροπη προσθήκη φόρων στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος των πολιτών αυτού του τόπου για τους ανεξέλεγκτους  ρύπους CO² που αφήνουμε στην ατμόσφαιρα μας γίνονται κάθε χρόνο ασύμφοροι.  Και θα εξηγήσω. Από το 2016-2019 κληθήκαμε να πληρώσουμε φόρους για τους ρύπους CO² της τάξης των €256 εκατ. Το 2020 η αξία εξαγοράς ενός τόνου ρύπων CO² στην ΕΕ ήταν €22. Η Κύπρος είχε 4.300.000 τόνους ρύπων CO² έτσι κληθήκαμε να πληρώσουμε άλλα €85 εκατ. Το 2021 η εξαγορά ενός τόνου ρύπων CO² στην ΕΕ ακριβαίνει και θα κοστίζει €50. Αν έχουμε και φέτος ρύπους της τάξης των 4.000.000 τόνων CO² ,που θα έχουμε, αυτό σημαίνει πως θα κληθούμε να πληρώσουμε στην ΕΕ €200 εκατ. Μεχρι το 2030 η εξαγορά ενός τόνου CO² θα ανέβει στα €100. Που θα πάμε; Πόσους φόρους θα αντέξουν οι πολίτες μας να πληρώνουν; Και πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία μας αν όλα αυτά τα χρήματα κυκλοφορούσαν στην κυπριακή οικονομία;

Και δεν τελειώνουμε σ'αυτό. Υποσχέθηκε η κυβέρνηση Αναστασιαδη στην ΕΕ οτι μέχρι την 01.01.2020 10% των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους μας θα χρησιμοποιούν ΑΠΕ, δηλαδή θα ήσαν ηλεκτρικά. Μόλις και φτάσαμε το 4% και σταθήκαμε και σ'αυτό κατώτεροι των περιστάσεων όπου κληθήκαμε να πληρώσουμε και πάλι πρόστιμο στην ΕΕ της τάξης των €40 εκατ. Φυσικά η πανέξυπνη κυβέρνηση μας είχε την λύση για το που θα μας χρεώσει αυτό το πρόστιμο. Στα καύσιμα, αρχίζοντας από φέτος με περίπου αύξηση της τάξης των 5 σεντ/λίτρο και με βλέψεις μέχρι το 2026 η αύξηση αυτή να φτάσει τα 37 σεντ/λίτρο, γιατί έτσι και αλλιώς δεν προβλέπουν να ικανοποιήσουν μέχρι τότε της περιβαλλοντικές ανάγκες της ΕΕ όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα . Το χειρότερο όλων δε είναι ότι αυτή η φορολογία που θα προστεθεί στα καύσιμα μας, γιατί η κυβέρνηση μας "κοιμόταν" όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι θα ονομαστεί από τους ιθύνοντες "πράσινη φορολογία". Αυτο τους κάνει να φαίνονται ακόμη πιο αξιοθρήνητοι. Οσο αφορά τις ΑΠΕ η Κύπρος κατέχει την εξαιρετική προτελευταία θέση στην ΕΕ μετά την Βουλγαρία, ενώ η Ελλαδίτσα κατάφερε να κατέχει την 9η θέση παγκόσμια. Ντροπή σας κύριοι. Αντί η περιβαλλοντική πολιτική του κράτους να εστιάσει πως να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από το κυκλοφοριακό τη βιομηχανία και την ΑΗΚ, γίνεται συγκομιδή φόρων με ανυποψίαστους τρόπους για να μην οργιάσει ο λαός ο οποίος δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε.

Η διαφθορά στην οικονομία του τόπου έχει γίνει πια σε κλιμακωτά επίπεδα. Στην αρχή ήταν οι διορισμοί. Διαμοίραζαν τις θέσεις του δημοσίου και τα αξιώματα σαν να ήταν κληρονομιά αντί ευθύνη τους να επανδρώσουν το δημόσιο με τους πιο άξιους. Στην συνέχεια ήταν οι προσφορές των μεγάλων έργων και οι κομπίνες εκατομμυρίων. Μετά οι τράπεζες, τα κουρέματα και το κλείσιμο τεράστιων οργανισμών. Τώρα είναι τα χρυσά διαβατήρια. Οι επενδύσεις των νέων Κυπρίων, τάχα θα ωφελούσαν ολόκληρη την Κύπρο και την οικονομία της. Το πως δεν το κατάλαβα ποτέ. Θα αγοράσουν ένα διαμέρισμα σε έναν πύργο του οποίου η αξία (πλην του οικοπέδου και της θέας) είναι λιγότερη από 50 χιλιάδες ευρώ σε τιμή ενός, δυο, τριών, τεσσάρων, πέντε, δέκα εκατομμυρίων και θα ωφεληθεί ποιος; Ο ήδη εκατομμυριούχος εργολάβος, ο παντοτινά αχόρταγος δικηγόρος και, άραγε ποιός άλλος; Ο κτίστης που πληρώθηκε τρεις και εξήντα για να χτίσει στον τριακοστό πέμπτο όροφο χωρίς ιδιαίτερη προστασία; Αν μπόρεσαν να ξεπουλήσουν την υπηκοότητα της χώρας, τι άλλο θα ντραπούν να ξεπουλήσουν; Απλά για την δική σας πληροφόρηση το Κυπριακο Επενδυτικό Πρόγραμμα πρόσφερε στην γενική  οικονομία της Κύπρου το "φοβερό" 1,2% αύξηση και μας ξεφτιλίσε παγκόσμια σε βαθμό ανεπανόρθωτο.

Και να ήταν μόνο αυτά! Έχουμε μια οικονομία που οι φτωχοί μόλις που έχουν να φάνε, όσοι συντηρούν το lifestyle τους από το κράτος έχουν μια σταθερότητα, και οι υπόλοιποι δεν έχουν χρόνο να σηκώσουν το κεφάλι. Η διαφθορά, λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι για τους κυβερνώντες είναι πιο σημαντικό να μας κρατά σε λήθαργο, με χαπάκι τα πιο πάνω, δίνοντας αξία στο πόσοι εργοδοτούνται στην παιδεία, αντί της ποιότητας της παιδείας, στο πόσοι εργοδοτούνται στο δημόσιο, παρά πως εξυπηρετείται ο πολίτης από το κράτος. Όλα αυτά μπορεί να είχαν κάποιο νόημα στα χρόνια μετά την προσφυγιά, αλλά τώρα πια δεν αρκούν. Θέλουμε, απαιτούμε, πολεμούμε για μια άριστη Παιδεία, για ένα δημόσιο που να μας κάνει περήφανους παρά ζητιάνους.

Κάποιος είπε ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι τους είπες και τι τους έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πως τους έκανες να νιώσουν. Δεν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν άφησε κάποιο  έργο. Αλλά μας άφησε, μέχρι στιγμής με την πικρή γεύση της εθνικής προδοσίας. Ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και στο πολιτικό σύστημα. Στα μάτια του μέσου πολίτη καταρρέει η Δημοκρατία με όλα τα κακά που μπορεί αυτό να φέρει σε μια εύθραυστη κοινωνία.

Η διαφθορά, είτε είναι του Κάιζερ στη Γερμανία πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, είτε είναι των σύγχρονων πολιτικών στην Βραζιλία, ή στην Κύπρο του 2021 καταλήγει σε ακρότητες και έτσι βλέπουμε αύξηση των ακροδεξιών στοιχείων τα οποία ποντάρουν στο αίσθημα δυσαρέσκειας του λαού για να πάρουν αυτό που θέλουν: εξουσία, διακρίσεις μεταξύ του λαού με λόγο και εγκλήματα μίσους.

Άφησα το Κυπριακό και το πως πιστεύω ότι το επηρεάζει η διαφθορά, τελευταίο. Γιατί πονάει περισσότερο από όλα τα άλλα θέματα μαζί. Το εθνικό μας θέμα μπορεί να παραμένει άλυτο, κυρίως λόγω της Τουρκίας, αλλά ποιος από εμάς δεν σκέφτηκε ότι συνέχεια του βίντεο ένα του Αλ Τζαζίρα δεν υπήρχε και το βίντεο δύο ή και  τρία που εκβίαζε ανθρώπους που «τάχθηκαν να φυλάνε Θερμοπύλες», στην Κύπρο συγκεκριμένα και ήταν εντεταλμένοι να διαπραγματευτούν εκ μέρους μας τη λύση του Κυπριακού; Χάσαμε την Αμμόχωστο για πάντα λόγω της διαφθοράς; Έγειρε η ζυγαριά εναντίων μας για πάντα; Μείναμε μοιρασμένοι για πάντα πάνω στην βραχονησίδα μας, να αναρωτιόμαστε "τις πταίει";

Άγνωστο το μέλλον, αλλά θα τολμήσω να πάρω ρόλο Κασσάνδρας και θα πω πως η ατιμωρησία φέρνει οργή και η οργή για να φύγει απαιτεί κάθαρση. Τα εγκλήματα και την ατιμωρησία τα είδαμε. Η κάθαρση αναμένεται. Αν δεν γίνει κάθαρση, πολύ φοβάμαι ότι η διαφθορά θα φέρει κι άλλη παρακμή, η παρακμή δυστυχία στον λαό και, αργά αλλά σταθερά, διάβρωση στην δημοκρατία. Ας μην φτάσουμε μέχρι εκεί. Υπεύθυνα ας δουλέψουμε όλοι μαζί για την κάθαρση της Κύπρου μας. Υπεύθυνα ας ψηφίσουμε για την Κύπρο μας. Για κανέναν άλλο.

Δρ Μάριος Ταραμίδης
23.05.2021

17η ΜΑΙΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΩΝ

Είναι ένα πράγμα να υπάρχουν νόμοι και άλλο να εφαρμόζονται. Την πικρή αυτή αλήθεια, την διακρίνουμε στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της Κύπρου έντονα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αφήνει τον πολίτη πικραμένο και απογοητευμένο.

Μια κατηγορία ανθρώπων που τους αφορά ιδιαίτερα η παραπάνω δήλωση είναι οι ΛΟΑΤΚΙ, τα άτομα που δεν είναι ετερόφυλα αλλά ομοφυλόφιλα, αμφίφυλα, τρανσέξουαλ και άλλα. Με περίπου 3.5% του πληθυσμού της γης να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα τους στην Ευρώπη του 2021 φαίνεται να έχουν διασφαλιστεί στην νομοθεσία, αλλά επί της ουσίας η εφαρμογή των σχετικών νόμων είναι αργή μέχρι και μονίμως σταθμευμένη, μη έχοντας καταφέρει ακόμα να διασφαλίσει την ασφαλή και δίκαιη διαβίωση των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αν και αρκετοί νέοι που ταυτίζονται σε μια από τις κατηγορίες ΛΟΑΤΚΙ, μεγάλωσαν σε μια εποχή που φαίνεται να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για όλα τα φύλα, στο κοντινό παρελθόν τα πράγματα ήταν έντονα δυσκολότερα. Πριν μερικά χρόνια, η συνεύρεση δυο ανθρώπων του ίδιου φύλου θεωρείτο παράνομη, ο έρωτας τους αφύσικος και η κοινωνικοποίηση τους στιγματισμένη.

Σήμερα, με την νομοθεσία τουλάχιστον να προστατεύει το δικαίωμα των ανθρώπων να αγαπούν όποιον θέλουν να αγαπούν, μένει να ωριμάσει και η κοινωνία για να αγκαλιάσει αυτό που πάντα βρισκόταν ανάμεσά μας, αλλά το βλέπαμε σαν ξένο αντί απλά διαφορετικό.

Ένα από τα κυριότερα θέματα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και επηρεάζει σχεδόν οκτακόσιους Κύπριους πολίτες είναι το ψήφισμα νόμου για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Το θέμα αφορά άτομα που έκαναν αλλαγή φύλου και κατά συνέπεια το διαβατήριο τους έπαψε να θεωρείται έγκυρο, ενώ δεν υπάρχει νομοθεσία που να τους δίνει το δικαίωμα, με την παρουσίαση των ανάλογων ιατρικών βεβαιώσεων, να γίνει η αλλαγή φύλου στο διαβατήριο τους. Δεν είμαι βέβαιος για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Κάποιος βαριέται να ασχοληθεί με κάτι τόσο απλό ή είναι τόση η ομοφοβία της συντηρητικής κοινωνίας που καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων που ήταν εξ αρχής ατυχείς να γεννηθούν σε σώμα αντίθετου φύλου από το φύλο με το οποίο ταυτίζονται; Η ίσως το να ασχολείσαι με διαβατήρια που αφήνουν χρήμα είναι πιο δελεαστικό;

Ένα ακόμα θέμα αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα στα ζευγάρια, ομόφυλο και ετερόφυλα να είναι νομικά συνδεδεμένα, όπου σε περίπτωση θανάτου του ενός συντρόφου, ο χήρος ή η χήρα δεν δικαιούνται παροχές οικονομικής στήριξης όπως σύνταξη χηρείας κτλ.

Επίσης, σε κοινωνικό επίπεδο, η ρητορική μίσους για ομοφοβικό, τρανσφοβικό και γενικά ΛΟΑΤΚΙφοβικό λόγο δεν ποινικοποιείται στην Κύπρο με αποτέλεσμα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και ζευγάρια να αφήνονται έρμαια στα νταηλίκια του καθενός και να απειλούνται από κοινωνικές προκαταλήψεις. Συγκεκριμένα, στον Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμο του 2011 (134(Ι)/2011) δεν συμπεριλαμβάνονται οι όροι: Σεξουαλικός προσανατολισμός, Ταυτότητα φύλου, Έκφραση Φύλου και Χαρακτηριστικά Φύλου. Δεν θα έπρεπε;

Επειδή, η ποιότητα μιας ηγεσίας δεν φαίνεται μόνο από το πως χειρίζεται τους δυνατούς της αλλά κυρίως από το πως προστατεύει τους αδικημένους και τις μειονότητες της, πιστεύω ότι για το θέμα της εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο και για την προστασία των ομάδων αυτών, θα πρέπει να υπάρχει Εθνικός Φορέας που να έχει την ευθύνη της παρουσίασης ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, της αποδοχής της διαφορετικότητας και εξάλειψης ρητορικής μίσους καθώς και οποιασδήποτε άλλης μορφής στίγματος. Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα βοηθούσε να βρεθούμε στον προορισμό μας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτής της συγκεκριμένης ομάδας του λαού μας με σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους. Γιατί, στην τελική, πόσο σεβασμό πόση αξιοπρέπεια και πόση παιδεία έχει ένας λαός που δεν αποδέχεται την διαφορετικότητα;

Κομμάτι αυτής της Εθνικής Επιτροπής θα είναι να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις οι Κύπριοι πολιτικοί και νομοθέτες για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, για να δουλέψουν έτσι όλοι μαζί για να τα διασφαλίσουν.

Το έχω πει πολλές φορές, ότι μεγάλο ρόλο σε οποιαδήποτε αλλαγή έχει η Παιδεία και η εκπαίδευση γενικά των μαθητών όλων των βαθμίδων. Θα βοηθούσε πολύ την αποδοχή της διαφορετικότητας των ΛΟΑΤΚΙ αν συμπεριλαμβάνονταν θέματα, όπως η ιστορία του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ και η επιστημονική αλήθεια πίσω από τις προτιμήσεις των ανθρώπων ως καταλύτης για την εξάλειψη λαϊκίστικών αντιλήψεων που όμως έχουν τεράστιο κόστος στην ευημερία αυτών των ανθρώπων.

Ακόμα κάτι. Παλιά γίναμε όλοι μάρτυρες ταλαίπωρων και βασανιστικών πιέσεων από οικογένειες και άλλους φορείς να «αλλάξουν την γνώμη» κάποιου ανθρώπου, του οποίου η διαφορετικότητα δεν ταίριαζε με τους υπόλοιπους. Μήπως θα έπρεπε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια να ανακηρυχθεί παράνομη και να προστατευτεί το δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει ποιον θα αγαπά και με ποιον θα συνοδοιπορεί;

Έφτασε η ώρα, που η κοινωνία καλείται να αγκαλιάσει την ευθύνη απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ και να προστατεύσει τους πολίτες της από οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά. Τους ΛΟΑΤΚΙ και όλους τους ανθρώπους που δεν χωράνε να περάσουν την πύλη της συντηρητικής στενότητας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στον συγγενικό ή φιλικό μας κύκλο αν ψάξουμε θα βρούμε σίγουρα ένα άτομο με αυτή την διαφορετικότητα. Ας το αγκαλιάσουμε με αγάπη και ας επιλέξουμε την αποδοχή από το μίσος.

ΛΟΑΤΙ ( Λεσβίες Ομοφυλόφιλοι Αμφισεξουαλικοί Τρανσέξουαλ Ιντερσέξουαλ )

Δρ Μάριος Ταραμιδης
17 Μαΐου 2021

ΠΕΡΙ RAPID TESTS ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΓΕΛΑΓΙΚΩΝ

"Χαλεπόν άρχεσθαι υπό χερείονος".
(Είναι σκληρό να σε εξουσιάζει κάποιος κατώτερος).

Ο ρόλος των rapid test και με τον τρόπο που διεξάγονται έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αν γίνατε κι εσείς, όπως κι εγώ, μάρτυρες των γραμμών αναμονής που ξεπερνούν τις δυο ώρες για ένα απλό τεστ των 10 δευτερολέπτων, κάθε άλλο από τεστ ταχείας ανίχνευσης σας έλαχε.

Γιατί επιμένει η κυβέρνηση σε πρακτικές που ήταν σημαντικές πριν ένα χρόνο αλλά τώρα είναι σχετικά ξεπερασμένες και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με οικιακά τεστ, τα γνωστά πλεον self-test; Μας κυβερνούν τεμπέληδες, ηλίθιοι ή οπορτουνιστές;

Δεν λέω ότι το rapid test είναι αχρείαστο αλλά δεν υπάρχει πια λόγος να είναι στην πρώτη γραμμή. Ή τέλος πάντων μπορεί να αλλάξει μορφή: Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα. Ειλικρινά, αν είσαι στην γραμμή για rapid test, ο κίνδυνος να κολλήσεις τον ιό δεν είναι αμελητέος. Εκατοντάδες άτομα, πολλές ώρες αναμονή και, αν δεν είσαι ο «ιδιότροπος» που απαιτεί να διατηρείται η απόσταση των δύο μέτρων, ο συνωστισμός είναι αυθαίρετος.

Το να σπαταλεί ο κάθε εργαζόμενος 3-4 ώρες την βδομάδα στην ουρά για το rapid test εκτός από το να του γονατίσει τον ψυχισμό και να του τεντώνει ακόμη πιο πολύ τα νεύρα, μας κάνει σας κράτος λιγότερο παραγωγικό.

Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει την μέθοδο αυτή με επιτυχία, βοηθώντας σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Τα τεστ δίνονται εβδομαδιαία στο κάθε πολίτη δωρεάν από το δημόσιο. Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην εμπιστευτεί το κράτος τους πολίτες, αφού μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους. Σε περίπτωση που ένα οικιακό τεστ δείξει θετικό, τότε ακολουθεί το PCR- τεστ για εξακρίβωση.

Στην Κύπρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για όλο τον κόσμο μέσω του ΓΕΣΥ εβδομαδιαία δωρεάν χορήγηση από το κράτος που θα μπορούσαμε να παραλαμβάναμε από το φαρμακείο με την κάρτα μας του ΓΕΣΥ.

«Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», ανέφερε ο Υπουργος Υγείας της Ελλαδας κ. Κοντοζαμάνης.

Το άλλο θετικό του τεστ είναι ότι γίνεται με απλή χορήγηση σάλιου και η εγκυρότητα του είναι η ίδια με τα rapid test που ξέρουμε δίχως έτσι να μας τρυπούν την μύτη κάτι που στο τέλος παίζει να το συνηθίσουμε κιόλας.
5.362.389 ! Τόσες φορές μας τρύπησαν την μύτη τους τελευταίους 15 μήνες.

Τι γίνεται λοιπον στην Κύπρο της πανδημίας; Τεμπέλιασαν οι ειδικοί και απλά ξοδεύουν απλόχερα κρατικούς πόρους; Είναι τόσο ηλίθιοι που δεν σκέφτηκαν να υιοθετήσουν την πρακτική της Ελλάδας λαμβάνοντας κιόλας υπόψη ότι στο θέμα της πανδημίας τρέχουμε πίσω από την ουρά της Ελλάδας και αντιγράφουμε την κάθε της κίνηση;

Ή μήπως τελικά μας κυβερνούν οπορτουνιστές, κυνηγοί της αρπαχτής; Ποιοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στην εισαγωγή, διανομή και διεξαγωγή των rapid test; Ποιες εταιρείες επωφελούνται από αυτό το ευκαιριακό κέρδος και το ξέφραγο αμπέλι που λέγεται κυπριακή οικονομία; Υπάρχουν πολιτικοί, ειδικοί σύμβουλοι και δημόσιοι υπάλληλοι που επηρεάζουν την στρατηγική του κράτους για την πανδημία που έχουν οικονομικά οφέλη από τα rapid test; Είναι έντιμες οι συμβουλές τους ή προωθούν πάνω από όλα τα προσωπικά τους συμφέροντα εις βάρος της οικονομίας της Κύπρου και των ανθρώπων της;

Και το ερώτημα παραμένει; Μας κυβερνούν τεμπέληδες, ηλίθιοι ή οπορτουνιστές; Δεν ξέρω ποιο είναι λιγότερο επώδυνο και πιο από όλα θα αντέξει καλύτερα η ψυχή αυτού του τόπου. Και η δική μου.

Δρ Μάριος Ταραμιδης
10.05.2021

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΣΥ

Τις προάλλες ο ΠΟΥ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανάρτησε στην ιστοσελίδα του μια έρευνα για την Κύπρο δείχνοντας πόσο πολύ οι απλοί πολίτες του τόπου μας βοηθήθηκαν από τη καθολική κάλυψη των εξόδων τους στο σύστημα Υγείας, μετά την δημιουργία του ΓΕΣΥ. Φυσικά, δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την σπουδαιότητα της δημιουργίας αυτού του συστήματος, γι' αυτό και είναι σημαντικό όλοι μας να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως και την επείγουσα ανάγκη να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν εντοπισθεί πριν να τεθεί η ύπαρξη του σε κίνδυνο.

Ο οίκος McKinley, στη μελέτη του για την βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ το 2013, έδειξε ότι ο προϋπολογισμός βιωσιμότητας του ήταν €1.2 δις το χρόνο. Τα €900 εκατ. θα καταβάλλονταν από τις εισφορές και φορολογίες και τα €300 εκατ. του ελλείμματος θα τα κάλυπτε η κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας μέχρι το 2023.

Τι πραγματικά αυτή την στιγμή κινδυνεύει, και εν όψει του γεγονότος ότι σε δύο χρόνια τα €300 εκατ. που έδινε η κυβέρνηση θα είναι έλλειμμα, είναι τα Δημόσια Νοσηλευτήρια (ΔΝ). Είναι επιτακτική η ανάγκη τα ΔΝ να αυτονομηθούν ώστε να μπορούν να λειτουργούν σωστά ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ο ΟΚΥπΥ ( Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγειας) που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό δεν λειτούργησε ακόμα με την δικαιολογία του κορωνοϊού. Ο ομφάλιος λώρος που κράτα τα ΔΝ δεμένα και υπόλογα για την κάθε μικρή ή μεγάλη λειτουργική απόφαση που πρέπει να πάρουν με το Υπουργείο, τα καθιστά δυσκίνητα και αναποτελεσματικά. Ο συναγωνισμός που υφίστανται από τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια (ΙΝ) θα τα θέσει σιγά σιγά εκτός παζαριού και αυτό θα σημάνει την χρεοκοπία τους. Τότε είναι που τα ΔΝ μας θα πωληθούν όσα όσα σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό, που θα τα μετατρέψουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτό το σενάριο θα ήταν καταστροφικό για το σύστημα Υγείας μας.

Επίσης η προτροπή της Τρόικα το 2013, όπως τα ωράρια λειτουργίας των ΔΝ αλλάξουν, ώστε αυτά να μην δουλεύουν μόνο μέχρι τις 14:30, αλλά μέχρι τις 19:00, θα πρέπει επιτέλους να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πώς ζητούμε τα ΔΝ να γίνουν ανταγωνιστικά έναντι των ΙΝ όταν αυτά εργάζονται με ιατρικό προσωπικό μέχρι τις 14:30 και μετά δουλεύουν μόνο με τους επί καθήκοντι ιατρούς;

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται να λυθεί τάχιστα για να προστατευτούν οι πόροι του ΓΕΣΥ είναι ο έλεγχος των χειρουργείων και νοσηλείας που γίνονται στην δευτεροβάθμια υγεία. Θα πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή ιατρών που να προεγκρίνει και να κοστολογεί εκ των προτέρων όλα τα χειρουργεία και μέρες νοσηλείας στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών δευτεροβαθμιας Υγείας του συστήματος. Έτσι θα αυξηθεί η διαφάνεια και θα αποφευχθεί η αλόγιστη χρήση και η εγκληματική εκμετάλλευση του συστήματος.

Φυσικά στο μέλλον θα πρέπει να συζητηθεί η πιθανότητα όπως δοθεί η δυνατότητα στους συμβεβλημένους ιατρούς να δέχονται και ιδιωτικά ασθενείς. Αυτό θα αποσυμφορούσε το σύστημα και θα έδινε τη δυνατότητα μιας δεύτερης γνώμης σε σοβαρά περιστατικά. Επίσης ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα είναι το γεγονός ότι όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις και διαγνώσεις θα πρέπει να κοινοποιούνται στον ασθενή στα Ελληνικά. Δυστυχώς υπάρχουν κέντρα και κλινικές που χρησιμοποιούν την Αγγλική γλώσσα και αυτό δημιουργεί έλλειψη σωστής επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Το ΓΕΣΥ είναι ένα επίτευγμα για το οποίο πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι. Ταυτόχρονα πρέπει όλοι με καθαρότητα και ηθική να το διαφυλάξουμε ώστε να μπορέσει να ριζώσει και να γίνει ένα ακόμη πολυεργαλείο της κυπριακής κοινωνίας.

Δρ Μάριος Ταραμιδης
12.04.2021

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δυστυχώς οι ψηλές θερμοκρασίες, που σε κάνουν να νιώθεις δυσφορία στον τόπο μας, φτάνουν κάθε χρόνο δυο με τρείς βδομάδες πιο νωρίς, ένδειξη ,πως αυτό, για το οποίο όλοι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι άνθρωποι σ’ αυτό τον πλανήτη προειδοποιούσαν τις τελευταίες δεκαετίες, πρέπει πλέον άμεσα να αντιμετωπιστεί γιατί είναι μια πραγματικότητα.

Όπως κοντοζυγώνει το καλοκαίρι με τις πάντα άσκημες θερμοκρασιακά διαθέσεις του πρέπει οι υπεύθυνοι του υπουργείου υγείας να δουν τι θα κάνουν με την αναγκαστική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Τους τελευταίους 15 μήνες που ζούμε με τον ιό και την πανδημία του κορωνοιού, έχουν μαζευτεί πολλά στοιχεία για το πως μεταδίδεται και πως συμπεριφέρεται ο ιός αυτός. Λοιπόν πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε αρκετά επιδημιολογικά κέντρα στην Ευρώπη , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά έχουν δείξει ότι το να «αρπάξει» κανείς τον ιό σε ανοικτούς χώρους είναι κάτι πολύ σπάνιο.

Η σοβαρότερη έρευνα που έγινε για το θέμα αυτό είναι από το Κέντρο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Harvard, όπου ο Jonathan Proctor αναφέρει ότι το να επιμολυνθεί κάποιος σε εξωτερικούς χώρους από τον κορωνοιό είναι κατά 18 φορές λιγότερο πιθανό από το να επιμολυνθεί σε εσωτερικούς χώρους.

Η Lisa Lee εξειδικευμένη στην δημόσια υγεία και έλεγχο πανδημιών του Πανεπιστημίου Virginia, αναφέρει ότι η αραίωση του ιού σε εξωτερικούς χώρους είναι τόσο μεγάλη που είναι σχεδόν αδύνατον να επιμολυνθεί κανείς, αν δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποιο φορέα και για αρκετή ώρα.

Η ανάγκη της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ξεκίνησε για να προστατεύσει τους πολίτες σε πολυπληθείς πόλεις παγκόσμια. Φυσικά η Oxford Street και η Times Square ή η Champs Elysée και η Plaza Mayor δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγέθη των δικών μας δρόμων και πλατειών αλλά ούτε και με το πόσο κόσμο εξυπηρετούν τα πεζοδρομία τους.

Στο νησί μας όπου οι μεγάλες πόλεις δεν ξεπερνούν τις κάποιες χιλιάδες σε πληθυσμό, ίσως αυτή η θέση που έχει το υπουργείο υγείας μας για αναγκαστική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να πρέπει να αναθεωρηθεί. Τι έχει αποδειχθεί από όλες τις επιδημιολογικές έρευνες που έγιναν για την διασπορά της πανδημίας είναι το πόσο κοντά πρέπει να είναι κανείς με άτομα φορείς ή που νοσούν. Μέσα στον χρόνο που πέρασε μάθαμε να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει πολυκοσμία και πότε πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας για να αυτοπροστατευτούμε.

Φυσικά η πιο επιτακτική ανάγκη αλλαγής αυτού του μέτρου είναι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες με τις οποίες πρέπει να ζούμε για πολλούς μήνες της Άνοιξης, του Καλοκαιριού αλλά και του Φθινοπώρου. Πολλά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, και κρίσεις πανικού θα έχουν σοβαρά προβλήματα να κινηθούν σε εξωτερικούς χώρους , με τις θερμοκρασίες να καψαλίζουν τα πάντα, φορώντας τη μάσκα τους.

Προτείνω να αναθεωρηθεί η στάση του υπουργείου υγείας όσο αφορά την αναγκαστική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε μια προαιρετική χρήση μάσκας για εξωτερικούς χώρους, όπου η αναγκαστική χρήση της θα συνεχιζόταν για κλειστούς χώρους, όπως και για εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία.

Δρ Μάριος Ταραμιδης
10.04.2021

Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ MR JOHNSON

Φιλέλληνας είναι αυτός που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες, την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό και που την εκδηλώνει με λόγο και με πράξη. Χθες ο "φιλέλληνας" πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μας έκοψε το βήχα και κάθε ελπίδα που τρέφαμε να δούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο μουσείο που κτίστηκε για να τα φιλοξενήσει, δίπλα στη μάνα τους την Ακρόπολη, με την δικαιολογία πως νόμιμα ξεμπαρώθηκαν, καταχτυπήθηκαν, σφυροκοπήθηκαν και ξεκολήθηκαν κακήν κακώς, από κει που τα τοποθέτησε με τόση αγάπη εκείνος ο Αθηναίος του 500 π.χ. για να κοσμεί το ναό της Θεάς του.

Νόμιμα; Γνωρίζει ο κ. Τζόνσον τι σημαίνει η λέξη ‘νόμιμα’ ή όλα έχουν κατρακυλήσει στο βόθρο του κέρδους; ‘Νόμιμα’ σημαίνει ότι κάτι έγινε σύμφωνα με το νόμο. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τζόνστον τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξεμπαρώθηκαν δια νόμου. Η Βρετανία μιλά για κάποιο φιρμάνι που έβγαλε ο Σουλτάνος τότε, γιατί η Ελλαδίτσα ήταν σκλάβα στους Οθωμανούς, που επέτρεπε στον Έλγιν- όχι, δεν θα τον ονομάζω με τον τίτλο του, δεν του αξίζει- να πάρει όλο το στόλισμα, τα προικιά του Παρθενώνα και να τα πάει στην άλλη άκρη της ηπείρου. Φυσικά, το 2009 η Τουρκία αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου φιρμανιού. Αλλά και να υπήρχε, πόσο έγκυρο θα ήταν όταν δόθηκε από τον κλέφτη οθωμανό που τα είχε προσωρινά; Η ειλικρίνεια μεταξύ κατεργαρέων, που λέμε.

Τόσο ‘νόμιμα’ έγιναν όλα που το Βρετανικό μουσείο, στο οποίο τα παρέδωσε ο Έλγιν, τα κράτησε κρυμμένα στις αποθήκες του για 120 χρόνια. Να ξεχαστούν. Τόσο όσο για να πεθάνουν αυτοί που τα είδαν τελευταία φορά να κρέμονται στο ναό τους. Αυτοί και τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, ακόμα και τα δισέγγονα τους. Έξι γενιές τα έκρυβε το Βρετανικό Μουσείο για να τα παρουσιάσει το 1936. Μόνο και μόνο αυτή η αντιμετώπιση τους, δείχνει πόσο κλέφτες και πόσο παράνομοι ένιωθαν.

Όσο για τον κ.Τζονσον να μας λείπει ο φιλελληνισμός του. Το ότι κάθε χρόνο βρίσκεται στην Ελλάδα και πίνει τα ουζάκια του στο Πήλιο όπως χιλιάδες τουρίστες, ή το γεγονός ότι σπούδασε φιλοσοφία και μελέτησε τους αρχαίους Έλληνες όπως τόσοι και τόσοι που μαγεύτηκαν από το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, δεν τον κάνει φιλέλληνα. Ούτε το ότι απαγγέλνει την Ιλιάδα, ούτε και το γεγονός ότι νιώθει να αγαπά την Ελλάδα. Στο τέλος της ημέρας, τα έργα είναι που μετρούν κ. Τζόνσον, όπως έλεγε και ο Αισχύλος που φαντάζομαι διδάχτηκες στην Οξφόρδη: "Έργω κ’ ουκέτι μύθω", έργα και όχι λόγια.

Κι ακριβώς τώρα, αυτήν τη χρόνια θα μπορούσες, κ.Τζόνσον να περάσεις στην ιστορία σαν ο σπουδαίος πολιτικός και φιλέλληνας που έδωσε στον Παρθενώνα τα προικιά του, δώρο στον Έλληνα που γιορτάζει τα 200 χρόνια από τότε που κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια της χώρας του. Κρίμα, γιατί την έχασες την ευκαιρία. Η Ελλάδα μας θα γιορτάσει δίχως εσένα. Γιατί είσαι πολύ μικρός για να ονομάζεσαι "φιλέλληνας ".

M. Ταραμιδης 12.03.2021

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Και εκεί που δεχόμαστε καθημερινά κτυπήματα στο ψαχνό που μέχρι να σταματήσει να πονά το ένα αρχίζει να πονά το άλλο, σήμερα έπεσε και πάλι κεραμίδα στο κεφάλι μας, μάλλον όχι κεραμίδα, κομμάτι μάρμαρο από το δάπεδο του γυμνασίου της Αρχαίας Σαλαμίνας.

Ναι ! Αυτό το κομμάτι του Πολιτισμού μας που πληστηριάζεται απο Ρώσο στο ebay προς 85$. Απίστευτο. Που φτάσαμε επιτέλους; Και εμείς από δω και οι άλλοι από εκεί; Προφανώς είμαστε και εκείνοι και εμείς φτιαγμένοι από την ίδια πάστα. Την πάστα του: " πουλώ την μάνα μου για θκυό μπακκίρες". Ντροπή μας! Πόσο ξεφτελιστικό είναι για ένα λαό τον 21ο αιώνα να ζει τέτοιες εγκληματικές για τον Πολιτισμό του ενέργειες. Ενέργειες που διαλύουν την αξιοπρέπεια του και τον αφήνουν έρμαιο στη λαιμαργία αυτών που αποζητούν το εύκολο κι ανήθικο χρήμα. Γιατί το χρήμα κουβαλά ηθική μόνο όταν ιδρώσεις για να το κερδίσεις.

Ένα κομμάτι μάρμαρο 2500 χρόνων το οποίο σμιλεύτηκε με αγάπη από τους προγόνους μας για το Γυμνάσιο του τόπου τους, που λούστηκε για χιλιετίες τον ήλιο της Μεσογείου, να φαντάζει απογυμνωμένο από τον πολιτισμό που μέχρι πρότινος κουβαλούσε επάνω του, σαν μια ανάρτηση στα χιλιάδες "πωλείται". Απλά σκεφτείτε το...

Ο Χρυσόστομος Παρασκευά, ο τελευταίος επιζώντας της Σουηδικής αποστολής στην Κύπρο ήταν ο άνθρωπος που με κρατούσε από το χεράκι, πέντε χρόνων τότε, και με γύριζε με καμάρι να δω το υπέροχο αρχαίο Γυμνάσιο της Σαλαμίνας. Ήταν ο αγαπημένος μου παππούς. Που αγωνίστηκε για τις αρχαιότητες τούτου του τόπου και που πόνεσε κάθε πέτρα και κάθε κομμάτι πηλού που βρέθηκε στο δρόμο του. Γιατί ένιωθε πως αυτά ήταν τα μόνα τεκμήρια, που τον κρατούσαν ενωμένο με τις ρίζες του και τον πλούσιο πολιτισμό της φάρας μας. Σήμερα ντρέπομαι! Ντρέπομαι για την κατάντια μας. Και νιώθω πως μαζί με τον πολιτισμό μας σπιλώνεται και η μνήμη του δικού μου υπέροχου παππού κι όσων αγωνίστηκαν ώστε αυτές οι αρχαιότητες να συνεχίσουν να φορτίζουν τις ζωές μας με την όμορφη ενέργεια που κουβαλούν στον πυρήνα τους.

Προσωπικά ελπίζω και απαιτώ σαν πολίτης τούτου του ιερού τόπου, πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επιληφθεί της τραγελαφικής αυτής κατάστασης με τον συντομότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τερμα η γραφειοκρατία. Δεν μας παίρνει.

Το μάρμαρο αυτό ξεμπαρώθηκε από την ψυχή μας. Και εκεί ανήκει...

Μ. Ταραμιδης
25.02.2021

Ο ΙΣΤΟΣ

Ακούω συχνά τώρα τελευταία το ρητό:
"Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει " και νιώθω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο λάθος για την περίπτωση της Κύπρου. Ε λοιπόν στην Κύπρο "Το ψάρι βρωμάει από παντού". Και θα εξηγήσω:

Από την ίδρυση του Κράτους το 1960 ξεκίνησε η τότε κυβέρνηση Μακαρίου σαν αράχνη να υφαίνει αργά και σταθερά τον ιστό της τυλίγοντας μέσα όσους βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην απελευθέρωση από τον Αγγλικό ζυγό. Αγωνιστές, επιχειρηματίες που χρημοτοδότησαν τον αγώνα, άτομα της τότε κοινωνικής ελίτ και γόνοι γνωστών οικογενειών με κύρος. Μέσα σ'αυτόν τον ιστό φαινόταν αρχικά πως όλοι ήσαν προστατευόμενοι του Μακαρίου και φυσικά τους δόθηκαν πολλά προνόμια όπως ψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, εμπορικές δυνατότητες και διευκολύνσεις για να πετύχουν οικονομικά, και γενικά να έχουν την εύνοια του Κράτους όπου θα μπορούσε να τους χρειαστεί.

Έτσι άρχισε η κοινωνία μας να μεταλλάσεται στους ευνοούμενους και τους υπόλοιπους. Στην πραγματικότητα όσο χρειαζόντουσαν αυτοί την κυβέρνηση άλλο τόσο τους χρειαζόταν η κυβέρνηση για να μπορεί να έχει τους κράχτες της και τα πιόνια της στις θέσεις κλειδιά. Μια σχέση αλληλοεξάρτησης όπου όλοι αυτοί βρίσκονταν όμορφα τυλιγμένοι μέσα στον φαινομενικά ακίνδυνο ιστό που είχε μπλέξει γι'αυτούς η κυβέρνηση-αράχνη.

Επί εποχής Κυπριανού τα δεδομένα άλλαξαν και ο ιστός αυτός άρχισε να απλώνει και να τυλίγει πιο πολλή κόσμο σε κατώτερα στρώματα της τότε κυπριακής κοινωνίας. Πλέον ολόκληρη σχεδόν η μέση τάξη ήταν μέρος αυτού του παιχνιδιού όπου η σχέση αλληλοεξάρτησης των κυβερνώντων και του λαού που ήταν κομμάτι αυτού του ιστού οδηγούσε σε ολέθριες συνέπειες για την μικρή κοινωνία της Κύπρου, αλλά και για το όποιο μέλλον θα μπορούσε αυτή να είχε.

Το ρουσφέτι άρχισε να διαλύει την ηθική τούτου του τόπου και να οδηγεί στην αναξιοκρατία μέσω της αδικίας. Εκεί είχε αρχίσει ήδη το ψάρι να βρωμά από παντού. Ο κόσμος πλέον που ήταν τυλιγμένος μέσα σε τούτον τον κυβερνητικό ιστό τους δεν μπορούσε να ζήσει δίχως αυτόν. Μέσα από αυτόν τον ιστό έγιναν προσλήψεις σε ημικρατικούς οργανισμούς, στις Κυπριακές αερογραμμές, στο Συνεργατισμό, σε τράπεζες, σε θέσεις του δημοσίου κι όλα αυτά με τον πλέον αναξιοκρατικό τρόπο. Πλέον δεν είχε σημασία πόσο καλός ήσουν για το πόστο που σε ήθελαν αλλά αν η οικογένεια σου ήταν μέρος του ιστού τους. Φυσικά πάντα υπήρχαν και οι εξαιρέσεις όμως αυτές ήταν λιγοστές και πιο πολύ η ύπαρξη τους ήταν για να κλείνει τα μάτια στους υπόλοιπους .

Με την κάθε κυβέρνηση που ακολουθούσε, τούτος ο ιστός όλο και υφαινόταν και όλο και κατέβαινε βαθειά σε κάθε κοινωνική βαθμίδα του τόπου μας. Να υπενθυμίσω πως τα κόμματα εξουσίας είχαν πλέον αναλάβει την ύφανση του ιστού για να τυλίγουν όλο και περισσότερα θύματα σ'αυτόν.

Ο ιστός όλο και μεγάλωνε, τα θύματα που ήσαν τυλιγμενα σ'αυτόν ένιωθαν μια ψεύτικη σιγουριά για το μέλλον και τις τσέπες τους που γέμιζαν, και τα κόμματα εξουσίας τη σιγουριά για τους ψήφους των επόμενων εκλογών.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα με μια δημόσια υπηρεσία που εργάζεται με διπλάσιο κόσμο από ότι θα έπρεπε κατά την Τρόικα, σε ένα Συνεργατισμό που έχει φαληρίσει, στις Κυπριακές αερογραμμές και την Eurocypria που επίσης έχουν φαληρίσει, και στους ημικρατικούς που παραπαίουν λόγο πληθώρας υπαλλήλων και ως εκ τούτου ασύμφορων μισθών. Ούτε λίγο ούτε πολύ τελικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας είναι υπεύθυνο γι'αυτή την κατρακύλα. Και φυσικά οι περισσότερες κυβερνήσεις και κόμματα εξουσίας που άλλαξε ο τόπος, άλλα πιο λίγο κι άλλα πιο πολύ, που ύφαιναν μαστορικά τον ιστό που είχε τελικά τυλίξει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ακούσετε συχνά τη φράση: "Εγώ θα ψηφίσω το κόμμα μου". Όταν το ακούσετε αυτό να ξέρετε πως έτσι περίπου αντιδρούν τα θύματα τούτου του ιστού. Τα χατιροποιά κόμματα και κυβερνήσεις χρειάζονται το αντάλλαγμα τους, κι αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ψήφο ολόκληρων οικογενειών. Το μαγάρισμα της πραγματικής δημοκρατίας σε όλο του το μεγαλείο.

Εδώ ακριβώς πρέπει να δουλέψουμε σαν λαός για να σταματήσει πλέον να βρωμά αυτό ψάρι που λέγετε κυπριακή κοινωνία. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας ποτέ δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να τυλίξουν όσο πιο πολλά θύματα και μελλοντικούς ψηφοφόρους στα δίκτυα τους. Εμείς είναι που πρέπει να αντιδράσουμε. Εμείς είναι που πρέπει να αποδεσμευτούμε από αυτή την βλέννα που μας έχει όλους τυλιγμένους και μας καταστρέφει και σαν κοινωνία αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η αρχή δεν θα είναι εύκολη γιατί θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε δίχως την "βοήθεια" τους. Όμως σιγά-σιγά θα βρούμε τα πόδια μας. Σιγά-σιγά η αξιοκρατία θα ξαναφέρει το φως στη σκοτεινιασμένη κοινωνία μας. Δεν θα μας διοικεί πλέον η μετριότητα αλλά το "Άριστον". Και θα είμαστε λέφτεροι, γιατί λέφτερος γίνεσαι μόνο όταν δεν είσαι υπόλογος σε κανένα...

Μ.Ταραμιδης
22.02.2021

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σας παραθέτω το διήγημα μου των 280 λέξεων, ένα από τα 269 που επιλέγησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός στην Ελλάδα για την έκδοση τους
"Μένουμε Σπίτι: Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας"
Γράφτηκε μέσα στο Πάσχα του 2020 γι'αυτο ο τίτλος. Βρίσκεται στην σελίδα 47 του βιβλίου

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κάποιες ξεδιάντροπες ηλιαχτίδες που κατάφεραν να τρυπώσουν από τα παραθυρόφυλλα την ξύπνησαν. Δεν είχε κέφι να σηκωθεί. Εξάλλου τι να έκανε; Ό,τι υπήρχε μες το σπίτι να συγυρίσει το είχε κάνει τις τελευταίες βδομάδες.

Πάστρεψε ότι συρτάρι δεν είχε ανοίξει από τότε που συγχωρέθηκε ο άνδρας της. Συγύρισε τα ράφια της βιβλιοθήκης, ξεσκόνισε, καθάρισε το μπαλκόνι, που ένας Θεός ήξερε τι είχε μαζέψει τα τελευταία χρόνια- από άδειες γλάστρες μέχρι σκαρταρισμένες σκούπες και σφουγγαρίστρες ακόμη και το μπάρμπεκιου που αγόρασε τότε ο συγχωρεμένος για να ψήνουν καμιά μπριζόλα το καλοκαιράκι.

Όχι δεν ήθελε να σηκωθεί. Την είχε βαρεθεί αυτή την φυλακή που όλοι της την λέγαν για καλή, με το «Μένουμε Σπίτι ». Ένιωθε πλέον πως ο αέρας που ανέπνεε εκεί μέσα δεν ήταν όπως πάντα. Τον ένιωθε παχύρευστο σαν δύσπνοια. Άνοιξε το παράθυρο να μπει οξυγόνο. Δεν έφταιγε ο αέρας. Η πολλή σιωπή έφερνε τη δύσπνοια. Άναψε την τηλεόραση. «Ίσως ξεχαστώ με τις αηδίες», και κρατώντας το τηλεχειριστήριο άλλαζε κανάλια σαν μανιακή. Την έσβησε. Ένιωσε τόσο μόνη.

«Τέτοια εποχή δεν αφήναμε λιβάδι για λιβάδι που να μην το περπατήσουμε με τις μικρές για να κόψουμε μυροφόρες. Και γεμίζαμε τα βάζα και μοσχοβολούσε το σπίτι Πάσχα». Πίστεψε πως η ζωή σταμάτησε και πως ποτέ δεν θα ξανάπαιρνε μπρος. Ένιωσε το δάκρυ να γλιστρά στο μάγουλο της.

Το κουδούνι την επανέφερε. Σηκώθηκε, πήγε στην πόρτα, έπιασε το πόμολο και άνοιξε. Είδε τον ντελιβερά να κατεβαίνει τις σκάλες. Μπρος στην εξώπορτα της ένα μεγάλο μπουκέτο μυροφόρες και μια κάρτα:

«Γιαγιάκα μας αγαπημένη, αυτές οι μυροφόρες για το βαζάκι σου. Θυμάσαι? Απλά για να σου πούμε πόσο σε αγαπάμε. Και πόσο μας λείπεις ».

Έκλαψε πολύ. Από χαρά.
Δεν ήταν μόνη...

Μ. Ταραμιδης
Απρίλης 2020

20 ΙΟΥΛΙΟΥ

20 Ιουλίου. Παλιά την ξέραμε μόνο σαν τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Δεν ξέραμε ποτέ πως σχεδόν θα τον ξεχνούσαμε τον Προφήτη μ'αυτά που μας βρήκαν. Και από τότε δεν καταφέραμε πότε ξανά να νιώσουμε σαν κράτος.

Ποτέ ο Λευκωσιάτης δεν κατάφερε να ξαναντικρίσει τον Πενταδάκτυλο με χαρά. Δύο πόλεις μας άλλαξαν όνομα και ζήσαμε το έγκλημα της μετακίνησης πληθυσμών. Άλλαξε για πάντα δημογραφικά ένα νησί με ιστορία 9000 χρόνων.

Ήμουν μικρός αλλά θυμάμαι τον ήχο των τουρκικών φάντομ που έσκισαν τους ουρανούς της Αμμοχώστου-εκεί ήμουν με τους γονείς μου και τη Νουλη διακοπές καλοκαιρινες- την γη που σειόταν και βογγούσε όταν οι βόμβες τρυπούσαν το πετσί της, τις νυχτερινές συσκοτίσεις και την μάνα μου να κάθεται σ'ένα υπόγειο πάνω σε τρία τούβλα και γω με την Νουλη να φέρνουμε τα κεφάλια μας στα πόδια της να κοιμηθούμε εκείνα τα ατελείωτα βράδυα. Ο μπαμπάς έβγαζε ολονυχτία σκοπιά να προστατέψει την οικογένεια του.

Χάσαμε πολλά. Μεγάλο κομμάτι της πατρίδας μας, ανθρώπινες ζωές, άλλοι τους κόπους μιας ζωής. Αυτό όμως που χάσαμε στις 20 Ιουλίου 1974 και δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά πίσω ήταν η υπερηφάνεια μας σαν λαός. Κι όταν ένας λαός χάσει την υπερηφάνεια του σέρνεται σαν ερπετό στο χρόνο. Οταν χαθεί η υπερηφάνεια σιγα σιγα χάνεται η ηθική, χάνονται οι αξίες και οδηγούμαστε στη λήθη.

Ποια είναι η αλήθεια τούτου του τόπου? Ούτε κι αυτήν δεν καταφέραμε να την περάσουμε στο παγκόσμιο. Δεν καταφέραμε να στείλουμε το μήνυμα πως όχι, δεν ήταν μια διαμάχη δύο κοινοτήτων αλλά μια εισβολή μιας υπερδύναμης προς ένα κρατος-κουτσουλιά, που ενώ όλοι έβλεπαν τι συνέβαινε, το έπαιξαν απόντες.

Η λέξη Αλήθεια αποτελείται από το Α- το στερητικό- και τη λέξη λήθη. Δηλαδή Αληθεια ούτε λίγο ούτε πολύ σημαίνει αυτό που δε λησμονιέται , αυτο που δεν ξεχνιέται, το "Δεν Ξεχνω" που φωναζαμε ήταν η Αλήθεια τούτου του τόπου. Αλλά ξεχάσαμε. Και μας ξέχασαν. Δεν μπορέσαμε πότε να τραγουδήσουμε την Αλήθεια τούτου του τόπου και αυτό είναι το επόμενο τεράστιο έγκλημα μετά από εκείνο της Τουρκίας. Καλημερα μας...



Cyprus Pages

Είκοσι πέντε χρόνια κάθομαι σ' αυτό το γραφείο. Η όαση μου από τις βασανισμένες ψυχές των ασθενών μου με τις παιδικές φοβίες τους που ξεχειλίζουν τον δίπλα χώρο. Έχω μάθει το γραφείο μου τόσο καλά που αν άνοιγα οποιοδήποτε συρτάρι με κλειστά μάτια θα ήξερα να πιάσω ότι χρειάζομαι ανεξάρτητα από το αν είναι συγυρισμένα η όχι. Δίπλα μου στα δεξιά ο μικρός κάδος για τα άχρηστα χαρτιά και πιο εκεί ακουμπισμένο στον τοίχο ένα χειροποίητο τραπεζάκι ξεχασμένο στο χρόνο.

Πάνω στο τραπεζάκι αυτό καταλήγουν πυκνά συχνά κάρτες ασθενών που έχουν τελειώσει τη θεραπεία τους για να μεταφερθούν πιο μετά στις τελικές τους θέσεις όπου φυλάσσονται. Τις προάλλες έψαχνα μια κάρτα και τις σήκωσα όλες από εκεί να την γυρέψω. Σχεδόν ξαφνιάστηκα όταν ξαναείδα πόσο όμορφα χαραγμένη ήταν η πλάτη του με το πορτραίτο της Ελευθερίας να κρατά την Ελληνική σημαία. Κι από κάτω: "Απ ' τα κόκαλα βγαλμένη". Κοντοστάθηκα. Σχεδόν ξέχασα τι έψαχνα και χάθηκε ο νους μου να φτιάχνει την εικόνα του τότε δεκαεπτάχρονου πατέρα μου στα κρατητήρια Κοκκινοτριμυθιάς με τα άγουρα ακόμα δάκτυλα του να χαράζει με επιμέλεια το ξύλο. Δεκαεπτά χρονών παιδί και ήταν σε μια φυλακή, στην οποία βασανιζόταν καθημερινά για τα πιστεύω της γενιάς του που απέβλεπαν σε μια πατρίδα λεύτερη και ενωμένη. " Απ ' τα κόκαλα βγαλμένη ". Ποτέ δεν με είχε ακουμπήσει τούτος ο στίχος του Σολωμού τόσο. "Απ' τα κόκαλα ", όχι τη σάρκα ούτε το αίμα αλλά από τα τελευταία απομεινάρια μιας ζωής. Ανατρίχιασα!

Πως καταντήσαμε έτσι. Πως καταφέραμε μέσα σε τρεις γενιές από τότε να αλλάξουμε τόσο. Να γίνει η κοινωνία μας τόσο επιφανειακή και ψεύτικη. Πως χάθηκαν το βάθος, το σέβας, τα πιστεύω, οι αξίες; Τούτος ο χρόνος πόσα ακόμα θα αποκαλύψει και πόσα μπορούμε να αντέξουμε για να προχωρήσουμε αλώβητοι;

Ο πατέρας μου και η μάνα μου με μάθανε να εμπιστεύομαι το ανθρώπινο και ότι καλό αυτό κρύβει. Το μεγαλύτερο τους λάθος, γιατί τελικά όπως φαίνεται η ζωή με βρίσκει πλέον απροετοίμαστο στην κάθε επόμενη γωνιά όταν πρόκειται για το "Καλό του Ανθρώπου".

Είναι η ψυχή μου θυμωμένη, μαραζωμένη και απογοητευμένη. Μετά που είδα όπως η πλειονότητα της κυπριακής κοινωνίας το περιβόητο βίντεο αποκάλυψη του Αλ Τζιαζίρα, ένιωσα τα πιστεύω μου και τα χρώματα που αγκάλιασα να καταρρέουν και να κατρακυλούν στον κατήφορο της αφάνειας και του απόλυτου σκότους. Ένιωσα σαν να μου είχαν πει ψέματα όλοι οι καθηγητές μου, οι αξιωματικοί μου στο στρατό, ο παπάς που με εξομολόγησε , οι ίδιοι μου οι γονείς.

Πως είναι δυνατόν ο δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του νησιού μας, τούτης της μικρής κουτσουλιάς στην Ανατολική Μεσόγειο, του χρυσοπράσινου φύλλου που πιστέψαμε και τιμήσαμε να έχει βρωμίσει τόσο με αλαζονεία, φιλαργυρία και αρρωστημένο ναρκισσισμό τα νερά και τον αέρα που μας περιβάλλουν; Πως τόλμησε να ξεφτιλίσει με αυτό το χυδαίο τρόπο τον τόπο του στο παγκόσμιο κι μαζί κι εμάς. Πως μπόρεσε να μας σταυρώσει όλους με ένα ποτήρι κρασί. Με ένα ποτήρι κρασί! Με το ίδιο κρασί που κοινωνούμε την αγάπη του Θεού μας, με το κρασί που οι πρώτοι μας πατέρες χρησιμοποιούσαν σε σπονδές για να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους. Το ίδιο κρασί που μάθαμε να φιλεύουμε τους αγαπημένους μας. Αυτό που τσουγκρίσαμε στο πρώτο μας ραντεβού. Ντροπή να ξεφτιλίζεις ότι ο άλλος έχει ιερό κι αγαπημένο. Ντροπή να τσαλαπατάς την ομορφιά που με κόπο φτιάχνετε και φυλάγετε.

Και συ ο δικηγορίσκος της πλάκας πως τολμάς να βάζεις στο στόμα σου το όνομα του τόπου μας και να λες πως αυτή είναι η Κύπρος; Αυτή είναι η Κύπρος στη δική σου άρρωστη και άπληστη συνείδηση. Και στην συνείδηση όσων πράττουν σαν εσένα. Όμως για όλους εμάς, τους υπόλοιπους "κατακαημένους" μεροκαματιάρηδες, η Κύπρος είναι το Τρόοδος και ο Πενταδάκτυλος, η Μαδαρή και τα Κιόνια, ο Δυαρίζος και ο Κούρης, η άμμος η χρυσή που περπατήσαμε γυμνά παιδιά, και η θάλασσα που γέννησε θεούς και θρύλους. Σίγουρα η δικιά σου Κύπρος δεν είναι η δικιά μας, και μην την ξαναβάλεις στο ανήθικο σου στόμα.

Και ο δικηγορικός σύλλογος; Που βρίσκεται; Ζει στον ίδιο πλανήτη με μας; Είναι δυνατόν να μην έχει αφορίσει προ πολλού το συγκεκριμένο υποκείμενο; Είναι δυνατόν να μην έχει καν λάβει θέση για τα όσα συνέβησαν; Πως επιτρέπετε σ' αυτό το άτομο να συνεχίσει να εξασκεί το δικηγορικό επάγγελμα διατηρώντας την άδεια του, όταν στα μάτια όλων των Κυπρίων έχει πέσει στα Τάρταρα χάνοντας την εμπιστοσύνη και σεβασμό τους;

Είναι η ψυχή μου θυμωμένη, μαραζωμένη και απογοητευμένη. Γιατί είδαμε το βίντεο και κανείς από τα κόμματα και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο τούτου του τόπου δεν βρέθηκε να βγει άμεσα να κακίσει το τι έγινε, να μιλήσει ανοικτά και ντόμπρα και να ζητήσει τη διαλεύκανση του φιάσκου, να ζητήσει την αλήθεια να λάμψη να νιώσει ο κάθε ατιμασμένος Κύπριος πως επιτέλους κάποιοι σκέφτονται την τιμή τούτου του τόπου. Σιγή Ιχθύος. Σώπασε το κυβερνών κόμμα που εμπιστευτήκαμε, σώπασε και η αντιπολίτευση. Έγινε τούτη η σιωπή από όλους μια τρύπα μαύρη και μας ρούφηξε, γιατί πλέον ξέραμε πως τούτο σήμαινε ότι όλοι έχουν βρεγμένη τη φωλιά τους. Η μια λανθασμένη κίνηση διαδεχόταν την άλλη στροβιλίζοντας μέσα μας την εμπιστοσύνη που κατατεμαχίστηκε και διαλύθηκε, θέτοντάς μας μετέωρους σε ένα σύστημα μαϊμού που αδυνατούσε να λειτουργήσει σωστά.

Το κυβερνών κόμμα αρνείται επιστάμενα να παραδώσει τους περιβόητους φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή, ο κρετίνος με το κρασί στο χέρι χρειάζεται τρεις μέρες να αποφασίσει να παραιτηθεί, και μόνο μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα μεμπτό, ο Γενικός Εισαγγελέας άφαντος και ο Πρόεδρος του κράτους δεν παίρνει θέση. Και όλοι αυτοί να νομίζουν πως εμείς οι υπόλοιποι δυστυχείς πολίτες τούτου του κατακαημένου κουτσουρεμένου κράτους, που είμαστε μάρτυρες αυτού του πρωτόγνωρου φιάσκου, είμαστε χαζοί και αφελείς και δεν καταλαβαίνουμε τι παίζετε. Σ' όλα αυτά να υποτιμούν και την νοημοσύνη μας.

Με όλο τον πολιτικό κόσμο να κρύβεται από τις κάμερες, τις αποκαλύψεις για τον αριθμό των διαβατήριων που δόθηκαν από το 2013 και κάποια ονόματα ανήθικων φυγόδικων που τα απέκτησαν, τα ονόματα των δικηγορικών γραφείων που εμπλέκονται και ποσό εμπλέκονται, τα χρήματα που πέσαν στα χέρια αυτών των λίγων και τις πιθανές τράπεζες που κατέληξαν τα χρήματα αυτά, οι οποίες δεν βρίσκονται στην Κύπρο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που ταρακούνησε την κυπριακή κοινωνία από τον καιρό της απελευθέρωσης.

Είναι η ψυχή μου θυμωμένη, μαραζωμένη και απογοητευμένη. Μα πιο πολύ θυμωμένη.
Θυμωμένη γιατί τα απανωτά κτυπήματα που δέχεται ο λαός μας από τους εκάστοτε ανήθικους πολιτικούς, διεφθαρμένους ψηλά ιστάμενους υπαλλήλους Τραπεζών, ανεύθυνους υπαλλήλους σε ευαίσθητα πόστα του Δημοσίου και ανέντιμους δικηγόρους, λογιστές, κτηματομεσίτες, κατασκευαστές και μεσάζοντες που θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι «εν μια νυκτί», τον έκαναν πλέον ένα θλιβερό παρατηρητή, με ανοσία σε ότι συνταρακτικό συμβαίνει γύρω του. Ο λαός μας νοσεί ψυχικά. Τα κτυπήματα που δέχεται από το 1974 πολλά, επώδυνα και ανεπεξέργαστα. Γι’ αυτό δεν παραπονιέται πλέον. Σαν ασθενής σε ψυχιατρείο όπου του γίνονται καθημερινά ηλεκτροσόκ και το μούδιασμα στον εγκέφαλο δημιουργεί μίαν απάθεια για τα πάντα, γιατί δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο πια. Σερνόμαστε στην καθημερινότητα μας με μια μόνιμη υποβόσκουσα κατάθλιψη, γιατί νιώθουμε πως ότι μπορούσε να πάει στραβά σε τούτο τον τόπο πήγε. Ότι τίποτε άλλο δεν θα μας ξαφνιάσει γιατί σχεδόν τα είδαμε όλα. Αυτό είναι που μας έκανε «τον λαό του καναπέ». Όχι γιατί νοιαζόμαστε λιγότερο, αλλά γιατί δεν πιστεύουμε πως κάτι θα αλλάξει όσο κι αν αγωνιστούμε. Έχουμε στο χρόνο γίνει ηττοπαθείς γιατί μας μάθαν πως είναι, πάντα να σε ξεγελούν.

Κοιτάζω το τραπεζάκι του πατέρα μου και ανακαλώ στην μνήμη μου τις εξιστορήσεις του για την « Μάχη του Παγκυπρίου Γυμνασίου». Θυμάμαι τις σπίθες που βγάζαν τα μάτια του όταν μας διηγούταν για τις πέτρες που έβρεχε η ταράτσα της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης. Την χαρά, που νιώθανε όλοι ένα και όλοι μαζί για την πατρίδα. Όχι! Δεν θέλει πολλά ένας λαός για να αφυπνιστεί και να ζωντανέψει. Χρειάζεται πολιτικούς που να τον νοιάζονται πιο πολύ από την τσέπη τους. Πολιτικούς που θα τολμήσουν να του πούνε τις αλήθειες όσο ζημιογόνες κι αν είναι για την καριέρα τους. Πολιτικούς που δεν θα χρησιμοποιούν την διαιώνιση του πόνου του απλά για να τον έχουν του χεριού τους. Πολιτικούς που θα του σταθούν με αγάπη σαν γονείς και θα τον προστατέψουν από όποιους χρειαστεί.

Ως τότε έχουμε ευθύνη να φωνάζουμε με όση φωνή μας έχει μείνει. Γιατί αν συνεχίσουμε την βύθιση στον καναπέ θα χαθούμε δίχως να αφήσουμε κανένα σημάδι ότι κάποτε υπήρξαμε…

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΞΑΝΑ ΤΖΑΜΙ

Πόσο χαζός μπορεί να είναι ένας λαός, ώστε να ζητωκραυγάζει έναν αρχηγό, που με όλες του τις πράξεις αποκαθηλώνει και αναιρεί καθημερινά τον ιδρυτή του ίδιου του, του κράτους και ίσως τον σπουδαιότερο πολιτικό του.

Πόσο άσχετη πρέπει να είσαι σαν Τουρκάλα για να ξαναφοράς τον φερετζέ ενώ στο καθιστικό σου στο σπίτι, κρέμεται στον τοίχο το πορτραίτο του Κεμάλ.

Πόσο αφελής μπορεί να είναι ο μέσος Τούρκος ο οποίος περιμένει ακόμα μια μέρα να ταξιδεύει με ευρωπαϊκό διαβατήριο - όνειρο και διακαής προσπάθεια του ίδιου του Κεμάλ - όταν υποστηρίζει ηθικά ένα δικτάτορα που μέρα με τη μέρα ξηλώνει ότι έφτιαξε ο μέγας ηγέτης του κράτους?

Πόσο νυχτωμένη είναι η κοινωνία μιας ολόκληρης χώρας πιστεύοντας πως αλλάζει κάτι αν μια Παρασκευή ο Ιμάμης φωνάξει το Αλλάχ Γουακμπαρ στην Αγία Σοφιά σε μια πόλη που ολα τα τζάμια χτίστηκαν για να μοιάζουν στην Αγία Σοφιά, γιατι ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν μπορούσε να αντέξει την ομορφιά της.

Πόσο ομως πιο νυκτωμένοι είναι οι Ευρωπαίοι, που η ιστορία επαναλαμβάνεται μπρος στα μάτια τους κι ακόμα σκέφτονται τις τσέπες τους και τα συμφέροντα τους. Ρωτήστε τους Αυστριακούς να σας πουν τι εστί Οθωμανος.

Αλήθεια πόσο ακόμα λέτε να πάρει ώσπου όλα εκείνα τα πορτραίτα του Ατατούρκ κατέβουν από τους τοίχους στην απανταχού Τουρκία?


ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

Πατριωτισμός δεν ειναι
Να μην πας Αγιά Σοφιά
γιατί την έχουν άλλοι
Παρά μπαίνοντας να σταυροκοπηθείς
σαν να μην την έχασες ποτέ.
ΠΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Εν κουρσεύκουνται τα κάλλη
μήτε η αρκογκιά σου.
Τούτη η μέρα η φτωσιή
η αρρωστημένη τζ' η φτηνή
δε βλάφτει τα προιτζιά σου,
ούτε τζιαι την ομορκιά σου.

Κόρη ξανθή τζιαί λυερή
Αμμόχωστο γλυτζιά μου
όσα τζι' αν κάμουν οι οχτροί
που σιήζουν την καρκιά μου
στάθου ψηλά εσού,
τζει πάνω που σ' αξίζει
αγκάλι με το πέλαγο
την άμμο την γρουσή σου
τζιαι πε πως εν εγένηκεν
με δείξεις πως σε κόφτει
γιατί η νύχτα εν μητσιά
τζιαιν όπως την παρηορκά
όταν γλυκοχαράζει...


M. Ταραμίδης 08.10.20
(Αφιερωμένο στους απανταχού Βαρωσιώτες)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Σήμερα πρέπει να τιμήσουμε αυτό που παίρνουμε καθημερινά τόσο δεδομένο. Που το έχουμε δώρο διαλεκτό με άλλα δεκατρία εκατομμύρια αδέρφια μας, μα το σέρνουμε και το πετσοτραβούμε από άγνοια, αφέλεια και τεμπελιά στην σκοτεινιά παρά στο φως.

Σήμερα γιορτάζει ο λόγος ύπαρξης του πολιτισμού της Ευρώπης και όχι μόνο. Γιορτάζουν οι φάροι μας , ο Καβάφης και ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης κι ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Ελύτης κι άλλοι τόσοι που μας θύμισαν με το έργο τους πόσο μεγάλο, πόσο τεράστιο είναι αυτό το δώρο που κρατάμε στα χέρια μας από την μέρα που είπαμε το πρώτο "μαμά".

Σήμερα γιορτάζει η Ελληνική γλώσσα. Την τιμά το παγκόσμιο και κάνει την 9η Φεβρουαρίου την παγκόσμια μέρα Ελληνικής Γλώσσας. Δεν ήταν τυχαία η ημερομηνία γιατί σήμερα γιορτάζει κι άλλος ένας δικός μας φάρος. Σήμερα μνημονεύουμε τον Διονύσιο Σολωμό. Σαν σημερα άφησε τις πέννες του και τα γραφόμενα του και χάθηκε στην αιωνιότητα με το κεφάλι ψηλά γιατί το τίμησε το δώρο που του δόθηκε.

"Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου... "
Πόσο εύστοχος ο Ελύτης που τίμησε κι αυτός τούτο το δώρο της Ελληνικής Γλώσσας δείχνοντας μας πόσο κοντά είναι η τελειότητα της χρήσης μιας γλώσσας στα Μαθηματικά.

"Ευχαριστώ τις μακριές σειρές
των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή,
την τεμάχισαν σε κρίκους, την κάμαν
νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως
το χρυσάφι οι μεταλλουργοί κ’ έγινε
Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια
κι άλλα κοσμήματα."
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος μας θυμίζει πόσο μεγάλο είναι τούτο το δώρο που κουβαλούμε με το δικό του τρόπο τιμώντας τους παλιούς μας φάρους, τους ακρογωνιαίους λίθους την Γλώσσας μας.

Δυστυχώς όμως η ηλεκτρονικοποίηση του κόσμου και η παγκοσμιοποίηση δεν έδωσαν στην Ελληνική γλώσσα την θέση που της άξιζε.

Πλέον πετάξαμε τις πέννες και τα μολύβια και όλα τα χτυπάμε σε ένα κομπιούτερ και πιο εύκολο είναι στα νιάτα να γράφουν τα παντα χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες για να αποφύγουν τα ορθογραφικά διλήμματα. Η γλώσσα μας αυτό το τεράστιο δώρο που έχουμε στα χέρια μας, η γλώσσα των γλωσσών φθίνει, διαλύεται και σέρνεται στη λήθη. Κι έχουμε ευθύνη όλοι γι'αυτό. Ο κάθε ένας μας ξεχωριστά. Θυμάμαι που ο φίλος Σταμάτης Κραουνάκης , ποτέ δεν απαντούσε σε μηνύματα greeklish και τα χλεύαζε. Αν ο κάθε ένας από μας κάνει μόνο αυτό και παρακινήσει τα παιδιά του, τα ανήψια του, τα παιδιά των φίλων του, τα βαφτιστήρια του -εξηγώντας την σοβαρότητα της διαιώνησης τούτης της γλώσσας- να μην γράφουν χρησιμοποιώντας τους λατινικούς χαρακτήρες κι ας κάνουν ορθογραφικά λάθη, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Τότε ίσως τούτη η υπέροχη γλώσσα, η μάνα όλων των γλωσσών να αντέξει στους αιώνες όπως της αξίζει για να θυμίζει αυτούς που θα ρθουν από που ξεκίνησαν.



Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ

Την αγάπησε την πρώην του γι'αυτό και τον στεναχωρούσε που την είχε χάσει.

Οι σχέσεις της μετά απ' αυτόν ήσαν αρχικά μικρές και επιπόλεες με τρεις γκόμενους διαδοχικά, που δεν την είχαν για πολύ, ούτε την είχαν ερωτευτεί όσο της άξιζε- τον Τόμας, τον Τζουζέπε και τον Ανρί.

Όμως εκείνο που τον ενόχλησε πιό πολύ, τον Μεχμέτ, ήταν που αυτή τελικά ερωτεύτηκε ξανά παράφορα τον παλιό της έρωτα τον Μήτσο, ο οποίος ποτέ δεν την είχε ξεχάσει. Μια σχέση όμορφη, με αμοιβαιότητα, που τους έβλεπες και ένιωθες πως ο ένας φτιάχτηκε για τον άλλο. Στην εφηβεία τους υπήρξαν ζευγάρι πολύ ευτυχισμένο που όμως οι φουρτούνες της ζωής δεν άφησαν να μεστώσει και να δέσει.

Τελικά το Σεπτέμβρη του '47 λιτά και δίχως τυμπανοκρουσίες, η Μεγίστη παντρεύεται τον Μήτσο της. Αυτόν που πάντα ποθούσε η καρδούλα της από τότε που κατάλαβε τι είναι το χτυποκάρδι.

Ο Μεχμέτ ποτέ δεν μπόρεσε να δεχτεί αυτό το γάμο και πολλές φορές προσπάθησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μπει σφήνα στον έρωτα τους. Εξάλλου το γραφείο του ήταν ακριβώς απέναντι απ' το δικό της και μπορούσε εύκολα όταν ήθελε να την παρενοχλεί. Ομως αυτός δεν ήθελε μόνο να τους χωρίσει, αλλά να ξανακάνει αν ήταν δυνατό την Μεγίστη δική του. Όσο όμως αυτός βρισκόταν στο δρόμο τους τόσο πιο πολύ αναζωπύρωνε τον έρωτα τους: " Μην του δίνεις σημασία Μήτσο μου εγώ μόνο για σενα χτυποκαρδώ" τον συντρόφευε η Μεγίστη. " Αφού είναι άρρωστο το άτομο, τι του δίνουμε τόση σημασία; " συνέχιζε.

Τα χρόνια περνούσαν, ο έρωτας τους έγινε αγάπη και η αγάπη τους λατρεία. Εβδομήντα τρια χρόνια παντρεμένοι με την ευτυχία να απλώνεται στο διάβα τους σχεδόν ξέχασαν τον "άρρωστο" Μεχμέτ που στα νιάτα τους και πιό μετά είχε βαλθεί να διαλύσει την ένωση τους.
Εκείνο το βράδυ θα γιόρταζαν την επέτειο του γάμου τους και περπατούσαν χειροπιασμένοι για το εστιατόριο που θα τσούγκριζαν για την αγάπη τους και θα έδιναν όρκους για το μέλλον τους. Στο εστιατόριο "Αιγαίο " είχαν κλείσει ένα τραπεζι μέρες πριν, εκεί που είχαν πρωτοτσουγκρίσει τα ποτήρια τους τότε, μετά το γάμο τους.

Το κερί που τρεμουλιαστά σχεδόν ντροπαλά φώτιζε τα πρόσωπα τους έκαναν πιο ευδιάκριτο το πρόσωπο κάποιου γέροντα, κουρασμένου και σακάτη που καθόταν στο παραδίπλα τραπεζάκι. Πρώτη τον είδε η Μεγίστη. Σχεδόν τον λυπήθηκε. Ήταν ο Μεχμέτ. Ένα σκυθρωπό , αξιολύπητο, κατάμονο ανθρωπάκι. Ανταλάχτηκαν τα βλέμματα τους κι αυτός σηκώθηκε αργά, σαν τσακισμένος και σέρνοντας τα πόδια του οδηγήθηκε στην έξοδο. Επιδεικτικά χτύπησε πισω του την πόρτα. Η Μεγίστη χαμογέλασε στον Μήτσο της γλυκα: " Να ζήσουμε αγάπη μου."

ΔΙΔΑΓΜΑ: ΑΚΑΡ!!! ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΚΛΕΙΣΕ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...

Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας πολύ σοβαρό όπου διακυβεύεται το μέλλον όχι μόνο του τόπου μας και του Ελληνισμού αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η Τουρκία τα τελευταία χρονια δοκιμάζει την Ευρώπη και της ανοχές της με τις αλλεπάλληλες επιδρομές της στην βόρεια Συρία. Έχει πλέον καταλάβει τα τρία τελευταία χρόνια ότι την παίρνει να κάνει σχεδόν ότι της γουστάρει με μια Ευρώπη ανίσχυρη μπροστά της να αντιδράσει , μια Ρωσία να την κανακεύει και τις ΗΠΑ να είναι εντελώς απούσες από το σκηνικό.

Η Τουρκία του Ερντογάν για άλλη μια φορά στην ιστορία της παίζει το παιγνίδι του ισχυρού όπου ο αδύναμος πρέπει να υποκύψει και να παραδοθεί και όπου τα δικαιώματα του άλλου εξαφανίζονται άμα δεν συμφέρουν σ'αυτήν. Με μια απόλυτα διπρόσωπη στάση η Τουρκία γλύφει σαν χωριάτης κόλακας αυτούς που το έχουν ανάγκη για να κλείσουν τα μάτια στα αισχρά και παράτολμα σχέδια της να ηγεμονεύσει και να λεηλατήσει την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Η Ευρώπη πέφτει ξανά θύμα της κολακίας και της χειραγώγησης της Τουρκίας η οποία χειρίζεται τις στρόφιγγες που ελέγχουν εκατομμύρια πρόσφυγες στην Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή. Την τελευταία πενταετία η Τουρκία κατάφερε με τον ένα η τον άλλο τρόπο να μαζέψει στρατό μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου σε δεκαπέντε χώρες της Βορείου Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης: Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Μάλι, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Συρία, Κατάρ, Ομάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Κύπρο. Με την έπαρση του δυνατού, αλλά και αυτού τον οποίο καλοκρατούμε- μην τον κακοκαρδίσουμε- η Τουρκία κάνει παιγνίδι μόνη της στο κέντρο τριών ηπείρων και τολμά να ζητά εδάφη, θαλάσσιες και εναέριες ζώνες και σφετερίζεται ότι πλούτο υπάρχει σ'αυτές αναιρώντας συμφωνίες, συνθήκες και σύνορα.

Και σ' όλα αυτά η Ευρώπη να φοβάται να λάβει σοβαρή θέση μην χάσει τις οικονομικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την Τουρκία και από φόβο μη χρειαστεί να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες στον κόρφο της.

Για δεκάδες χρόνια τώρα η Δύση και εννοώ την Ευρώπη,την Βόρεια Αμερική και Αυστραλία αισχροκερδούν εις βάρος των φτωχών χωρών της Αφρικής, Ασίας και Νοτίου Αμερικής. Απόβλητα της βαρειάς βιομηχανίας αλλά και πυρηνικά απόβλητα διοχετεύονται σε χώρες της Αφρικής και τις μετατρέπουν σε χώρους απάνθρωπους να ζήσει κανείς.

Μάθαμε να απομυζούμε τις φτωχές χώρες από τον ορυκτό πλούτο τους και τις φτηνές υπηρεσίες τους και μετατρέψαμε το εμπόριο καφέ και κακάο σε μια βρώμικη υπόθεση όπου μόνο η Δύση κερδίζει και ο εργάτης της Κολομβίας και της Κένυας λιμοκτονεί. Ο Αμερικανός, ο Γερμανός, ο Ιταλός, ο Ρώσος πουλούν τα όπλα τους στην Μέση Ανατολή και γεμίζουν τα κρατικά ταμεία τους για να καταστρέφονται γειτονιές, πόλεις, πολιτισμοί και ιστορίες ανθρώπων που οδηγούνται στην μιζέρια και την εξαθλίωση.

Κι όλα αυτά τώρα τα χρησιμοποιεί η Τουρκία κλείνοντας το μάτι σαν μαστρωπός στην Ευρώπη λέγοντας της: "Ωρα να πληρώσεις κούκλα αν δεν κάνεις ότι σου πω". Χρησιμοποιεί το κατάντιο των προσφύγων που τα έχουν χάσει όλα για να πιέσει την άρρωστη και ξεφτιλισμένη Ευρώπη να δεχτεί ότι πεθυμά η όρεξη της.

Η ώρα των ευθυνών κοντεύει. Κι αυτό ήρθε η Τουρκία να το υπενθυμίσει σε όλους. Πως δεν φεύγει απο 'δω δίχως κέρδη. Τόσους άσσους της δώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Να μην τους χρησιμοποιήσει? Κι αν η Κυπρος έχει θέσει "βέτο" για το θέμα Λευκορωσίας είναι για να προστατεύσει την Ευρώπη από την πλήρη γελιοποίηση κι όχι για το αντίθετο, που αφήνει ένα παιδί της στα σαγόνια του Μπαρμπαρός.

Ντροπή και να το σκέφτονται...

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Κάθομαι και έχω απέναντι μου στον τοίχο ένα υπέροχο σκίτσο του Κάνθου. "Γυναίκες της Άλωνας" του 1938. " Ποτέ δεν υπέγραφε τα έργα του πριν τα πουλήσει. Μπροστά στον αγοραστή τα υπέγραφε" με διαβεβαίωσε η Ελένη του. Αρχές του 90 με ένα από τους πρώτους μου μισθούς αγόρασα αυτό το έργο. Και ταξίδεψε στη ζωή μου μαζί από τότε.

Πάντα λάτρευα την τέχνη. Ήταν για μένα κάτι παραπάνω από τρόπος έκφρασης. Ήταν το ξέφωτο που ξεκούραζα τη ψυχή μου μετά από κάθε λογής κακοτοπιές. Ένοιωθα μιαν απόκοσμη ζεστασιά να περιτριγυρίζομαι από τις καταθέσεις αληθινής ενέργειας συνοδοιπόρων της ζωής σε ένα κομμάτι καμβάς, χαρτί, μάρμαρο, γυαλί. "Η τέχνη γιατρεύει" μου είπε παλιά ένας φίλος και στη ζωή μου το ένιωσα βιωματικά πολλές φορές.

Και δεν μιλώ μόνο για τη ζωγραφική η την γλυπτική. Μιλώ για όλες τις εκφάνσεις της τέχνης. Μιλώ για τη μουσική, το θέατρο, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, την ποίηση, την αρχιτεκτονική. Μιλώ για όλα αυτά που διεγείρουν τον νου και την ψυχή γεμίζοντας όλους εμάς με συναίσθημα. Μιλώ για όλα αυτά που μαρτυρούν τα πιστεύω, τα αισθήματα, τον ψυχισμό, τις ιδέες και τα βιώματα του δημιουργού τους που σαν τέτοια αποκαλύπτουν την διαφορετικότητα και την πολυποικιλότητα της ίδιας της ύπαρξης μας. Μιλώ για τα καρυκεύματα της ζωής.

Τον τελευταίο χρόνο και με την έναρξη της πανδημίας που βασάνισε και βασανίζει ακόμα όλο τον πλανήτη κάποιοι από μας κατατροπώθηκαν από τον ιό άμεσα και έμμεσα από τις δεκάδες απαγορεύσεις λόγω αυτού. Κάποια σύνολα της κοινωνίας μας βασανίστηκαν πιο πολύ από άλλα. Το σίγουρο βέβαια είναι πως όπου ακούμπησε το ραβδάκι της η Θεά Τέχνη, η Πανδημία το τραυμάτισε σχεδόν ανεπανόρθωτα, σαν κατάρα. Θέατρα και Κινηματογράφοι σίγησαν. Γκαλερί και μουσεία ξεχάστηκαν πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Γνωστές αίθουσες συναυλιών σκοτείνιασαν για να χαθούν με τη βαριεστημάρα και την κατάθλιψη που σκέπασε την κοινωνία. Η Τέχνη σιγεί. Με ένα πρωτόγνωρο τρόπο. Ούτε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους που διέλυσαν τον κόσμο, η Τέχνη δεν είχε παύσει σε αυτό το βαθμό. Και πίσω από αυτήν όλοι οι δυστυχείς πρωταγωνιστές της, που περιμένουν απεγνωσμένα τη μηχανή να ξαναβάλει μπρος η να γίνει το θαύμα που θα μας ξαναφέρει όλους εδώ.

Χάσαμε τη χαρά του να απολαμβάνουμε την Τέχνη στο σπίτι της. Αντί αυτού βρήκαμε τρόπους μοναχικούς και λιγότερο κοινωνικούς να διατηρούμε ακόμη κάποια επαφή με την Τέχνη σέρνοντας την στο δικό μας σπίτι. Μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, που απέκτησαν ακόμη σημαντικότερο ρόλο λόγω αυτής της επαφής. Τραγουδιστές πλέον κάνουν μοναχικές παραστάσεις φτιαγμένες για όλους εμάς που βρισκόμαστε καθηλωμένοι στους καναπέδες μας. Κόσμος επισκέπτεται Μουσεία και Γκαλερί διαδικτυακά . Η εικονική πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και να μας κάνει λιγότερο κοινωνικούς, περισσότερο μοναχικούς, και ακόμη πιο απόμακρους. Χάσαμε τη χαρά της Τέχνης και των αρωμάτων της.

Πιο πολύ όμως ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχασε τον τρόπο που έμαθε να κοινοποιεί την Τέχνη του. Πόσες θεατρικές παραστάσεις προετοιμάστηκαν λίγο πριν την πανδημία για να μην παρουσιαστούν ποτέ, η να παρουσιαστούν άδοξα στη μικρή οθόνη. Πόσες εκθέσεις Τέχνης κάθε λογής είχαν στηθεί για να ξεχαστούν και να σβήσουν μέσα στο άγχος της Πανδημίας? Πόσα προγράμματα δεν υλοποιήθηκαν και πόσα έργα δεν τελείωσαν ποτέ. Και πίσω από όλα αυτά πόσος κόπος, πόσα χτυποκάρδια, πόση χαρά, πόση αγάπη, και πόσο χρήμα χάθηκαν.

Εδώ ακριβώς είναι που θα περίμενε κανείς από τους απανταχού κυβερνώντες να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία και ευθιξία για να σώσουν αυτό, που θα μπορούσε τουλάχιστον τις ψυχές μας να τις διατηρήσει, μέσα σε όλη τούτη την αρρώστια, υγιείς. Γιατί την κατάθλιψη δεν την γεννά μόνο η κλεισούρα.

Πως είναι δυνατόν να μιλούμε για το πότε και πως θα ανοίξουμε τα εμπορικά κέντρα όταν τα θέατρα μας, οι γκαλερί, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία είναι κλειστά. Όταν η ίδια η ουσία της ζωής μέσα από την Τέχνη είναι απούσα? Και ενώ ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι σωστά διαρρυθμισμένα θέατρα και κινηματογράφοι δεν θα έθεταν σε κίνδυνο κανένα περισσότερο από ότι θέτω εγώ τον εαυτό μου δουλεύοντας μπρος σε ανοικτά στόματα? Πως είναι δυνατόν οι κυβερνώντες και οι επιδημιολόγοι τους να εθελοτυφλούν σε τέτοιο βαθμό, και να μεροληπτούν τόσο σε βάρος της ίδιας της ουσίας της ζωής. Πως γίνεται τον 21ο αιώνα το "Ευ ζην" να ποδοπατειται με τέτοιο εγκληματικό τρόπο?

Ο τελευταίος χρόνος της πανδημίας ξεσκέπασε όλες τις ατέλειες του συστήματος μας απέναντι στην Τέχνη και τους πρεσβευτές της. Ξεσκέπασε την απάθεια με την οποία χειριζόμαστε τον κόσμο της Τέχνης και μας έδειξε πόσα πολλά πρέπει να γίνουν από μέρους της πολιτείας ώστε να επέλθει δικαιοσύνη στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Αρχικά η πολιτεία έχει ευθύνη να ανοίξει τα απανταχού σπίτια της Τέχνης για τον κόσμο. Τα θέατρα , οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες συναυλιών, τα μουσεία και οι γκαλερί πρέπει να ανοίξουν σε ένα σωστό χρονικό πλαίσιο και με προγραμματισμό ώστε να μπορέσουν οικονομικά να ορθοποδήσουν αλλά και να μπορέσουν να προσφέρουν στην κοινωνία αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν. Το να δουλεύει ένα θέατρο με το 50% της χωρητικότητας του είναι καλύτερο από το να μην δουλεύει καθόλου.

Πρέπει να δημιουργηθούν ταμεία στήριξης όχι μόνο ολοκλήρου του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και των φορέων που είναι υπεύθυνοι για παραστάσεις, εκθέσεις και κονσέρτα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ. Είναι απαράδεκτο ένας ηθοποιός ο οποίος κάθεται τους τελευταίους δέκα μήνες να παίρνει χρηματοδότηση από το κράτος 900€.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας έχει αποδείξει στα χρόνια ότι δεν δύναται να εξυπηρετήσει τον Πολιτισμό όπως του αρμόζει. Προσωπικά μελετώντας τους τελευταίους μήνες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού διέκρινα την σχεδόν πλήρη αποχή θεμάτων που άπτονται του πολιτισμού. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τα του Πολιτισμού και θα στηρίξει την Τέχνη όπως της αξίζει.

Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Χάζευα τις μάζες των σύννεφων που πύκνωναν. Κατέβαιναν από το Βορρά. Κατρακυλούσαν τις κορφές του Πενταδακτύλου και ενώνονταν με αυτές που από τη Δύση μόλις είχαν ψυχθεί από τις μύτες του Τροόδους. Η ένωση αυτή σπαρακτικό γκρίζο και ουράνιες ιαχές.

Βροχή! Επιτέλους βροχή. Και η μυρωδιά του χώματος που καψαλιζόταν για έξι μήνες τώρα. Η γνώριμη μυρουδιά του Σεπτέμβρη έστω κι αν ήταν Νιόβρης. Η μυρωδιά που σήμανε την επιστροφή στα σχολεία και τη χαρά του φθινοπώρου. Του αδικημένου και κουτσουρεμένου φθινοπώρου, που ξεχάστηκε στο χρόνο, εδώ στην ανατολική Μεσόγειο.

Δυό μυρωδιές μας αφυπνίζουν εδώ στη Λευκωσία. Αυτές της τζιτζιφιάς τον Μάη και του χώματος, όταν επιτέλους αποφασίσει να ξεπλύνει από πάνω του ο ουρανός το ατέλειωτο Καλοκαίρι του.

Κτύπαγε η βροχή αλύπητα τη γη που άχνιζε από ηδονή. Τρέχανε ποτάμια τα ζουμιά της συνεύρεσης τους και παίρναν μαζί τους τα απομεινάρια των τελευταίων θαλασσινών ονείρων μας. " Αύριο λέει θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα ". Θα μας κλείσουν πάλι".
Ξανά στα ίδια. Πίσω στην απομόνωση.

Άφησα το νου να γυρίσει πίσω στην τελευταία Πρωτοχρονιά: Τις φούσκες, τις σερπαντίνες, τα βεγγαλικά, τη χαρά του όμορφου αριθμού με τα δυάρια και τα μηδενικά του που εναλλάζονταν, όλα τα όνειρα που κάναμε, τα νέα ξεκινήματα που προγραμματίζαμε, τα ταξίδια, τις εμπειρίες που σχεδιάσαμε στο νου και μας περίμεναν.
Τίποτα!
Όλα πάγωσαν!
Πάγωσαν μέσα σε μια Άνοιξη αλλόκοτη που μας έκλεισε στην απομόνωση.

Βλέπω τούτες τις τελευταίες μέρες την μάνα μου στις πιτζάμες τις νυχθημερόν να κρέμεται από την τηλεόραση και να ακούει νούμερα, ασυμπτωματικούς, διασωληνωμένους, καραντίνες και λοκνταουν και προσπαθώ να καταλάβω πως νιώθει και τι σκέφτεται. Πως νιώθει ένας άνθρωπος που έζησε τη ζωή του τολμώντας και κερδίζοντας μάχες, που δε του χαρίστηκε τίποτα, αλλά και δεν ζητιάνεψε από κανένα, πως νιώθει μια ψυχή που μεγάλωσε, μέστωσε και γέρασε μες τη χαρά της ζωής και τώρα απλά μετρά τις μέρες που κυλούν μπρος σε μια τηλεόραση, πάνω σ ‘ένα καναπέ. Τι να σκέφτεται για το μέλλον, με τι φόβους και ανασφάλειες, που καθημερινά ο εγκέφαλος της βομβαρδίζεται μόνο για αυτό το θέμα. Όποιο κανάλι κι αν γυρίσει, οποιαδήποτε ώρα της μέρας το κύριο θέμα είναι μόνο το ένα: θα γλιτώσουμε από τον κορωνοιό; Μπαινοβγαίνω στο σπίτι της πολλές φορές τη μέρα και όποτε μπω το σκηνικό το ίδιο, σαν dégà vu. Εκείνη με τις πιτζάμες της στον καναπέ, μπρος στην τηλεόραση. Άλλες φορές μου χαμόγελα γλυκά, άλλες είναι χαμένη στις σκέψεις της, κι άλλες πάλι κουρασμένη από όλα αποκοιμιέται στην γνωστή παντοτινή της θέση.

Αναλογίζομαι όλους τους παππούδες και γιαγιάδες της ηλικίας της και μαραζώνω για το πως τους κατάντησε τούτη η πανδημία. Το γήρας θέλει υπερηφάνεια σαν αντίβαρο κι ανεμελιά για να αντέξει. Μα αλίμονο οι γιαγιάδες και οι παππούδες με τον κορωνοιό στοχευτήκαν άσκημα και σέρνονται στις άδειες μέρες δίχως εκλάμψεις ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Στεναχωριέμαι που η τρίτη ηλικία θλίβεται, φοβάται και μελαγχολεί. Και πονώ που ίσως τα όνειρα τους έχουν σβηστεί και γέμισε η ψυχή τους τον φόβο πως "αυτό ήταν" έτσι θα είναι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, δίχως χρώμα, δίχως ουσία, δίχως πνοή.

Τούτη η πανδημία ζητά πια από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τούτου του πλανήτη να μάθουν να αγαπούν τα εγγόνια τους με σιγαστήρα, πίσω από μάσκες και αποστάσεις. Έχουν χαθεί οι αγκαλιές και τα φιλιά που ζέσταιναν τις καρδιές τους στο καταχείμωνο των γηρατειών τους. Και βλέπεις στα πρόσωπα τους πλέον πιο έντονα χαραγμένο το χρόνο, γιατί όταν πονάς δεν παλεύεται το γήρας.

Αλλάζει ο κόσμος μας αλλάζουν και αυτοί μαζί του, προσπαθούν. Όμως αυτό που τους κάνει πιο αξιολύπητους είναι πως γι’ αυτούς ο χρόνος μετρά αλλιώς. Το αύριο δεν θα ‘ναι για πάντα και το τώρα είναι τόσο σημαντικό και αναντικατάστατο.

Η τρίτη ηλικία τούτου του πλανήτη πάσχει. Γιατί χάθηκαν τα καρυκεύματα και το αλάτι από τη ζωή. Κι άμα την έχεις μάθει την ζωή να ‘ναι νόστιμη κι σωστά αλατισμένη δεν τρώγεται αλλιώς.




ΚΑΛΩΣΗΛΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ

Σήμερα τούτη η Άνοιξη έρχεται για πρώτη φορά μετά από αιώνες σαν πραγματική αφέντρα. Κρατώντας τα σκήπτρα της δικαιοσύνης: "Επιτέλους τόσα χρόνια σας έχω λεύτερους και γυρίζετε, ψωνίζετε, ταξιδεύετε, διασκεδάζετε, και όλοι οι άλλοι υπήκοοι μου σαν παρακατιανοί χάνονται όλο και πιο πολύ στο σκοτάδι. Σήμερα ήρθα για όλους τους υπόλοιπους. Εσείς σουτ και υπόμονη στα σπίτια σας".

Ήρθε αυστηρή μα δίκαιη σαν μάνα που το ένα της παιδί βασανίζει και ηγεμονεύει όλα τα υπόλοιπα. Χαμογελαστή. Κούκλα. Όλα πράσινα, ανθισμένα, μοσχομυρισμένα μ'έναν ήλιο φανταχτερό και πρόθυμο για τα παιγνίδια της. Τα πουλάκια στα κλαριά μαζί της, κι οι πεταλούδες πέρα δώθε στο ρυθμό του χρόνου που ξέρει. Τα πρώτα χελιδόνια βουτούν στον αέρα ψαλιδίζωντας μια χαρά πρωτόγνωρη.

Οχι! Φέτος δεν ήρθε για μας η Άνοιξη. Ήρθε για όλους τους υπόλοιπους. Ήρθε για την λευκή πολική αρκούδα που έτρωγε πλαστικά για να ξεγελάσει την πείνα της και ξεψύχησε λίγο πιο κάτω πάνω σένα κομμάτι πάγου που σε λίγο θα έλιωνε κι αυτό. Ήρθε για τη χελώνα που καταβροχθίζει τις σακούλες μας για μέδουσες και πεθαίνει με τη ψευδαίσθηση πως έφυγε χορτασμένη. Για τον ελέφαντα που έσβησε περιμένοντας τη βροχή που δεν ήρθε ποτέ, και για το ψαράκι του ωκεανού που ο θάνατος το βρίσκει σαν ασφυξία σε κελί με χιλιάδες άλλα αδέλφια του, σφηνωμένο στο τέλος του. Ηρθε για την φάλαινα που έσβησε στην ακροθαλασσιά κραγιόν για την κυρία. Για τα κοράλια που χάσανε το χρώμα τους κι ασπρίσαν μες το χρόνο. Για τα ποτάμια που σιχάθηκαν το ίδιο το νερό που κουβαλάνε. Για τα δέντρα που κόπηκαν η δεν άντεξαν, και για το αεράκι που μαζί με την ανάσα της ζωής κουβαλά δηλητήριο, καπνό και κάρβουνο.

Σήμερα η Άνοιξη μας έκλεισε την πόρτα. Μας άφησε μέσα. Σήμερα μας θέλει να καταλάβουμε επιτέλους πως νιώθει το κλουβί. Σήμερα εν τη απουσία μας θα πάρει τα υπόλοιπα παιδιά της αγκαλιά να τα νταντέψει να τα βυζάσει, να τα καλομάθει. Σήμερα εν τη απουσία μας ξεκινάει η αλλαγή.

Με εμάς στα κελιά μας αρχίζει η επούλωση και η γιατρειά του πλανήτη. Στήθηκε με τον άξονα του όρθιος σήμερα απέναντι στον ήλιο με την αυτοπεποίθηση του νικητή. Και με την Άνοιξη σφικταγκαλιά αρχίζει να διαγράφει ότι δεν έπρεπε. Με εμάς άτονους και ανενεργούς σιγεί ότι βασάνιζε όλους τους υπόλοιπους. Τα αεροπλάνα μας καθηλωμένα, τα αυτοκίνητα μας παρκαρισμένα, τα πλοία μας αγκυροβολημένα, τα εργοστάσια μας κλειδωμένα χαρίζουν το χρόνο στο σύστημα να αναδιπλωθεί για την αλλαγή που τόσο περίμενε και ποτέ δεν ερχόταν. Μονοξείδια και διοξείδια αρχίζουν να χάνονται και να δίνουν χώρο στο οξυγόνο καθάριο και φρέσκο για όσους το έχουν πεθυμήσει. Ο καπνός και η ομίχλη της ανάπτυξης άρχισαν να διαλύονται και ο ουρανός να γίνεται ξανά διάφανος αποκαλύπτοντας τ'αστέρια και ένα Σύμπαν που ήταν κρυμμένο, σαν χαμένος Θεός. Τα χημικά και τα βαρέα μέταλλα άρχισαν να εξαφανίζονται από τις θάλασσες και τα ποτάμια και τα νερά τους να γίνονται γαλανά και διάφανα όπως τους πρέπει.

Κλεισμένοι οπως είμαστε στα κελιά μας, σαν τιμωρημένοι, ας σκεφτούμε τούτο τον πλανήτη για λίγο χωρίς εμάς. Σαν να μην υπήρξαμε ποτέ, και σαν να μην πρόκειται να μας πεθυμήσει ποτέ κανείς. Κι ας απλώσουμε το βλέμμα στο βαθύ μπλε του ουρανού και στο ζωηρό πράσινο του κάμπου, ας αφήσουμε τη μυρουδιά της λεμονιάς να μας οδηγήσει στα έγκατα μας κι ας κλάψουμε για ότι πιστέψαμε σωστό μα δεν ήταν. Ας αφήσουμε την Άνοιξη να γιατρέψει την ψυχή μας και μαζί της ας χαρούμε για όσα άλλαξε ένας ιός, που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε εμείς...

Ας γίνουμε μάρτυρες τούτης της αλλαγής που ξεκίνησε...

ΚΩΡΟΝΟΙΟΣ

Πολλοί λένε ότι αυτό ξεκίνησε από τις αηδίες που τρώνε οι Κινέζοι. Άλλοι πως είναι φτιαχτό , εργαστηριακό και το άπλωσε στην γη η Κίνα η η Αμερική για λόγους που μόνο αυτοί μπορούν να ξέρουν. Άλλοι λένε πως μας ήρθε από το διάστημα. Ακούω συνεχώς πολλά. Εγώ αποφασίζω πως τούτη η αναπάντεχη εξέλιξη στην καθημερινότητα μας είναι απλά το "Κάρμα" μας πάνω σε τούτο τον πλανήτη.

Εκεί που η κυρία διαπραγματευόταν την τιμή στην οποία θα κλείσει το νέο της διαμέρισμα και ο κύριος βασάνιζε το νου του για το τι δικαιολογία θα έδινε στη γυναίκα και τα παιδιά του για να πάει να δει την γκόμενα, εκεί ακριβώς μπήκε στη ζωή μας ο "μικρός γκάνγκστερ ". Εκεί που είχαμε βάλει τα καλά μας για τα εγκαίνια της επόμενης έκθεσης γλυπτικής του τάδε, εκεί που ψάχναμε να παρκάρουμε μπρος στο Δημοτικό Θέατρο για την συναυλία της τάδε, εκεί που τα μετρούσαμε τα ξαναμετρούσαμε και πλέον ήμασταν σίγουροι πως ο μήνας δε βγαίνει, ακριβώς εκεί μας τα χάλασε. Ακριβώς εκεί! Την ώρα της εκσπερμάτωσης μας βρήκε το κακό. Εκείνη τη στιγμή που με τον κολλητό μας μουντζώναμε ο ένας τον άλλο γιατί τότε δεν αγοράσαμε μετοχές της "Apple" και θα 'μασταν τώρα εκατομμυριούχοι. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή κατέφτασε η αλήθεια.

Πως τουλάχιστο για δυό αιώνες έχουμε - απλά και μόνο με την δύναμη του εγκεφάλου μας - που μας χαρίστηκε από το σύμπαν - καταηγεμονεύσει τον πλανήτη τούτο. Από το 1970 - πριν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου σε χρόνο διαστήματος- έχουμε εξολοθρεύσει το 70% των ζώων που ζούσαν πάνω σε τούτο τον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια μοιράζοντας το βασίλειο με όλους τους άλλους ζώντες οργανισμούς. 70%!! Τα ζώα πραγματικά μετρούν απώλειες.

Η φύση μετρά απώλειες. Τα απανταχού δάση πάσχουν. Τα δάση του Αμαζονίου ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι θέλουν να μετατρέψουν τα πάντα σε οκέλλες, πολυκατοικίες, σε χρήμα. Οι εικόνες από τους δορυφόρους συγκλονίζουν. Τίποτε άλλο δεν μπορεί πλέον ο νους τούτου του πανέξυπνου κατά τα άλλα ζώου να σκεφτεί παρά τα υλικά, τα πρόσκαιρα, τα αχρείαστα. Η ανάγκη αυτή του ανθρώπου όπου υπάρχει γη να την κτίσει, και όπου δεν υπάρχει να τη δημιουργήσει για να την κτίσει καταστρέφοντας οικοσύστηματα, παραδόσεις και ιστορία είναι σχεδόν σχιζοφρενική.

Η εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακολογίας έχουν μετατρέψει τον άνθρωπο σε αιωνόβιο όν και πολλαπλασίασε τον αριθμό του πάνω στον πλανήτη. Το 1955 ο πληθυσμός μας στη Γη ήταν 2.7 δισεκατομμύρια. Τώρα είμαστε σχεδόν στα 8. Έχουμε τριπλασιαστεί και φυσικά όσο πιο πολλοί γινόμαστε τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη σίτισης μας και τόσο πιο μεγάλη η ανάγκη σε κτίσματα για να 'χουμε κάπου να ζήσουμε. Για τη σίτιση μας χρειαζόμαστε σιτάρι. Η γη δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των 8 δισεκατομμυρίων σε σιτάρι. Έτσι μάθαμε να ενοχλούμε το DNA των σιτηρών εργαστηριακά ώστε όλα να γίνονται πιο γρήγορα και ώστε η καημένη η Γη να μπορέσει να ξεράσει μέσα στο χρόνο που το θέλουμε εμείς, σιτηρά για τις ανάγκες μας. Άρρωστα σιτηρά, πειραγμένα που φέραν στις ζωές μας τις δυσανεξίες, τις αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία ήταν σχεδόν άγνωστα στον άνθρωπο πριν δύο αιώνες.

Στα ίδια περίπου και όλα τα ζώα τα οποία "καλλιεργήσαμε" για τις δικές μας ανάγκες. Οι αγελάδες ξερνούν γάλα 20 φορές πιο πολύ από τότε που τις βύζαινε το μοσχαράκι τους. Όλα στο βωμό του στομαχιού μας και της τσέπης μας. Κάποιες κατακαημένες κοτούλες δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου, απλά για να γεννηθούν, να μεγαλώσουν και να καταλήξουν στο στομάχι μας. Παλιά οι οικογένειες μάζευαν χρήμα για να φάνε κρέας δυό φορές το μήνα. Γιατι τοτε το κρεας σήμαινε ζωή. Και η ζωη είχε την δικιά της αξία. Τωρα το κρέας φτήνισε. Με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα ζώα που μας το δίνουν, ο καθένας μπορεί πλεον να τρώει κρέας κάθε μέρα. Γιατί η αξία της ζωής φτήνισε.

Και μαζί με αυτήν φτήνισε η ιδια η ζωή του ανθρώπου. Ο οποίος μέσα σε όλη αυτή την παράνοια έχει χάσει την αίσθηση της κοινωνικότητας του, της αλληλεγγύης και της συμπόνοιας. Η γνώση και η ιδιοφυΐα μας , μας οδηγεί όλο και πιο πολύ στην απομόνωση μας από το κοινωνικό σύνολο. Μας κλείνει στα σπίτια μας μπροστά σε κουτιά που μας δείχνουν ψεύτικα σενάρια μιας ζωής που δεν υπάρχει παρά μόνο σε σκηνοθεσίες. Τα παιδιά μας δεν παίζουν πιά κρεμασμένα στα δέντρα παρά τα μάθαμε να χάνονται μέσα σε κινητά τηλέφωνα ψάχνοντας για ανέφικτους ήρωες και μάχες, γιατί μας βόλευε, μια και σαν γονείς αποτύχαμε να τους δείξουμε την πραγματική ζωή: αυτή που παίζεις με τα άλλα παιδιά στη γειτονιά, κι ας χτυπήσεις, κι ας λεκιάσεις το παντελόνι σου, κι ας τσαλακωθείς.

Σταματήσαμε να βλέπουμε τα αστέρια, το δώρο της δύσης του ήλιου με τα πύρινα χρώματα της, την Πανσέληνο που κάποτε φώτιζε τα βήματα μας. Σταματήσαμε να ακούμε τ'αηδόνια να ερωτοτροπούν στις φυλλωσιές και το κύμα να χαϊδεύει τα βράχια. Κάποτε λέγαμε τα μυστικά μας στη θάλασσα μα το ξεχάσαμε κι αυτό.

Δεν υπάρχει χρόνος πια. Είμαστε χαμένοι στις σκέψεις μας. Θολωμένοι και σκοτεινιασμένοι από την καθημερινότητα μας. Είμαστε άρρωστοι. Και ζούμε σ' ένα πλανήτη που καταφέραμε να αρρωστήσουμε πολύ πριν αρρωστήσουμε εμείς . Σ' ένα πλανήτη που οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν σε βαθμό που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε δίχως την βοήθεια κλιματιστικών η αεριστήρων. Σ' ένα πλανήτη που τα νησιά και οι πόλεις μας βουλιάζουν, που οι πάγοι λιώνουν και οι ωκεανοί θα ρουφήξουν ότι βρουν από τον άρρωστο πολιτισμό μας.

Όχι! Δεν είναι ούτε της Κίνας ούτε της Αμερικής κατασκεύασμα ο " μικρός γκάνγκστερ ". Και δεν είναι εδώ για κακό. Ήρθε να μας ταρακουνήσει. Σαν ένας συμπαντικός φίλος που θέλει να μας ανοίξει τα μάτια. Ένας φίλος που θέλει να μας θυμίσει πως γέρνει πίσω το κεφάλι για να δούμε τ'αστέρια. Για να μας θυμίσει πως μυρίζει το λιβάδι την Άνοιξη. Πόσο όμορφα μπορούν να είναι όλα όταν τα προσέχεις και όταν τα εκτιμάς που τα έχεις. Να μας θυμίσει την χαρά της δροσιάς του Απριλιάτικου πρωινού. Να μας θυμίσει γιατί η αγάπη θέλει θυσίες, να μας δείξει ποιοί πραγματικά είμαστε να μαλακώσει τη ψυχή μας, να την λιώσει, να στάξει το δάκρυ μες την απομόνωση μας, για όσα μπορούσαμε μα δεν κάναμε, για όσα είπαμε που μετανιώσαμε, για ότι φτιάχνεται και δεν τολμήσαμε. Όχι δεν είναι για κακό εδώ ο "μικρος γκάνγκστερ ". Είναι το κουμπί της επανεκκίνησης μας γιατί κάπου χάσαμε τα πετραδάκια που ρίχναμε για να βρούμε το δρόμο μας. Είναι φίλος που ήρθε να μας θυμίσει πόσο όμορφη είναι μια βόλτα στη Λευκωσία δίχως αυτοκίνητα. Ενας φίλος που επιτέλους μας δείχνει όλη την αλήθεια...

Αφιερωμένο σε όλους εσάς που καταλάβατε το γιατί...

Μ. Ταραμιδης
17.03.2020

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

25 χρόνια σήμερα!

Σαν να ήταν χθες...

Με την ανυπομονησία και το κέφι του πρωτάρη και την αγάπη του πατέρα μου ξεκινούσα δουλειά στην κλινική που είχα στα όνειρα μου. Τελειωμένος από τις σπουδές μου και αποφασισμένος για το που ήθελα να ζήσω και να εργαστώ ξεκινούσα το σημαντικότερο κεφάλαιο της ζωής μου. Το κεφάλαιο "Οδοντίατρος ".

Σαν με ρωτούσαν στα πέντε μου οι ασθενείς του πατέρα μου για να με πειράξουν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, πάντα ήμουν γρήγορος και αμετάκλητος στην απάντηση μου: "Οδοντίατρος ". Μεγάλωσα μέσα στο ιατρείο του πατέρα μου, τότε που η οδοντιατρική δεν είχε τις ανέσεις και την τεχνολογία του σήμερα. Τότε που έπρεπε στο χέρι να γίνει το αμάλγαμα και το αλγινικό, στο πόδι να ρολάρεις τις γωνιακές, τότε που στεκόσουν σαν κουρέας για να αποθεραπεύσεις τον ασθενή σου. Εκεί μεγάλωσα. Με ένα πατέρα όλο κέφι για την δουλειά του, που έχαιρε τον σεβασμό όλων. Εκεί πρωτόνιωσα πως είμαι ένα κομμάτι του και πως ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν.

Ποτέ δεν με πίεσε με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Αντίθετα μου έλεγε πάντα πόσο ψυχοφθόρο επάγγελμα είναι και πως καλύτερα να το σκεφτόμουν σοβαρά πριν πάρω την μεγάλη απόφαση. Εμένα αυτό που με οδήγησε τελικά στο να τον μιμηθώ ήταν η ικανοποίηση και η ανακούφιση που έβλεπα στα βλέμματα των ασθενών του όταν τελείωνε μαζί τους. Και μετά ο ευγενικός, αγνός σεβασμός του απλού κόσμου στο πρόσωπο του πριν κάτσουν στην καρέκλα του.

Δυό πράγματα μου είπε ο πατέρας μου όταν τελείωσα με την ειδικότητα μου και ήμουν έτοιμος πια να ξεκινήσω. " Να σέβεσαι τον ασθενή σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου". "Πάντα να κάνεις το καλύτερο για τον ασθενή σου αλλά να τολμάς να αμοίβεσαι για αυτό που με τόσο κόπο προσφέρεις. Μην πάθεις σαν κι εμένα που διατηρούσα τις τιμές μου χαμηλά. Μην το κάνεις, γιατί τα χέρια και τα μάτια καταλιούνται. Έχουν ημερομηνία λήξης. Δύσκολη η δουλειά μας".

Δεν κατάφερε να με πείσει για το δεύτερο γιατί στο πρόσωπο του κάθε ασθενούς μου, έβλεπα τον πατέρα που πασχίζει να προσφέρει στα παιδιά του, τον φοιτητή που προσπαθεί να φυλάξει το μηνιάτικο για το ενοίκιο του, την μάνα που σκέφτεται πόσα χρήματα της μένουν στο πορτοφόλι για τα ψώνια του Σαββάτου, την γιαγιά που αγωνίζεται μπας και περισσέψει κάτι από τη σύνταξη για το μπλουζάκι που άρεσε στο μικρό Γιωργάκη της.

Με σεβασμό σ' αυτό που κάνω και σ'αυτό που είμαι, προσπάθησα να απαλύνω τον πόνο στον ξενυχτισμένο ασθενή, να δώσω χαμόγελο σ'αυτόν που ξέχασε πως είναι να γελάς, και τη χαρά της γεύσης και της μάσησης σ'αυτούς που είχαν ξεχάσει πως ήταν να τρως μια μπριζόλα.
Κι αυτή ήταν η δική μου αλήθεια σε όλη αυτή την διαδικασία. Να βλέπω ανθρώπους αλλαγμένους που με αυτοπεποίθηση και απαλλαγμένοι από τον πόνο μπορούσαν επιτέλους να ζουν καλά. Ήταν η ευλογία του να μπορείς να προσφέρεις το "ευ ζείν".

Όλα αυτά τα χρόνια καθισμένος στο καρεκλάκι μου κρατώντας τις ωμοπλάτες και τα χέρια μου για ώρες ακίνητα πάνω από τον ασθενή μου, με τους μεγεθυντικούς φακούς και την τουρμπίνα στο χέρι που ξέρει να την γύρο φέρνει με τις τετρακόσιες χιλιάδες στροφές της το λεπτό δίπλα στα ευαίσθητα και εκτεθειμένα χείλη και μάγουλα κατάλαβα πως τελικά αυτό είναι το "κάθ'ομοίωση" που μαθαίναμε στα θρησκευτικά , για κάθε άνθρωπο που αγαπά και τιμά την δουλειά που κάνει. Εκείνη την ώρα που ο καθένας μας πασκίζει να κάνει όσο πιο σωστά και τίμια τη δουλειά του, εκείνη την ώρα έχει το Θεό μέσα του. Είναι ένα με τον Θεό. Πολλές φορές ένιωσα αυτό το μοναδικό συναίσθημα ανάτασης ενώ ήμουν χαμένος στον μικρόκοσμο μιας γνάθου.

Δεν είναι εύκολο να γίνεσαι γνωστός γι'αυτό που κάνεις. Γιατί δεν είναι εύκολο να μπορέσεις να τους δεις όλους, να τους συμπαρασταθείς όλους, να τους θεραπεύσεις όλους, να μοιραστείς για όλους. Κάποια στιγμή ο εαυτός σου δεν αντέχει άλλο. 'Εχει φτάσει στα όρια του. Και εκεί είναι που πρέπει εσύ ο ίδιος να τον σεβαστείς. Εκεί ακριβώς πρέπει να τολμήσεις να πεις το "όχι". Την μόνη λέξη που ο κόσμος δεν έμαθε να ακούει από τον ιατρό του. Αυτό το "οχι" αναγκάστηκα στα χρόνια να το πω κι εγώ. Για να σωθώ. Και ζητώ συγνώμη από όσους περίμεναν πιο πολλά απο μένα και δεν ήμουν.

Άφησαν μέσα μου σε γενικές γραμμές όμορφα γλυκά συναισθήματα όλα αυτά τα χρόνια. Τα χαμόγελα του κόσμου, τα ευχαριστώ του με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, τα "κανίσσια" που κουβαλούσε στο ιατρείο μου για να μου δείξει την ευγνωμοσύνη του, οι κάρτες, τα λουλούδια γλύκαναν και ομόρφησαν τη ζωή μου. Το ποιό όμορφο δώρο όμως μου το έδωσε ένα πεντάρφανο παιδάκι στην παραγκούπολη στην Κένυα. Ήρθε μόνο του κλαμένο από φόβο και στάθηκε στην ουρά μέχρι να τον δω. Δεν μίλαγε. Μόνο δάκρυζε. Όταν έφτασε η σειρά του, του υποσχέθηκα πως δεν θα ένιωθε που θα βγάζαμε το δοντάκι. Έτσι και έγινε. Μολις τελειώσαμε χαμογέλασε. Σηκώθηκε, έκατσε σε μια καρέκλα δίπλα μου και έριξε το κεφαλάκι του στο γόνατο μου. Αυτό ήξερε για ευχαριστώ. Αυτό διαλέγω να κουβαλάω πάντα μέσα μου όταν κάποιες μέρες γίνονται πιο βασανιστικές.

"Παρακαλώ μην ξεχάσετε. Δεν θα φάτε μέχρι να ξεμουδιάσετε. Κάπου τέσσερις με πέντε ώρες. Και παρακαλώ καθόλου ζεστά μην κάψετε τα χείλη σας..."

Και η ζωή συνεχίζεται...



ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Διάβασα σήμερα για την συνέντευξη που έδωσε η «Χαρούλα μας» στον Φώτη Απέργη.
«Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δεν μπορώ να το κάνω καλά».

Ένιωσα μια τεράστια ευθύνη να με τυλίγει και να με στροβιλίζει. Ένιωσα πως ο κάθε ένας από μας θα πρέπει να νιώθει αυτή την ίδια ευθύνη γιατί μιλάμε για την δικιά μας «Χαρούλα».

Μαζί καθόμασταν κύκλο και γυρίζαμε το μπουκάλι παιδιά τότε και με παρακάλιο στην καρδιά ευχόμασταν να φιλήσουμε την αγαπημένη μας απέναντι, με το «Τέλι,τέλι,τέλι». Και όταν πια εσύ μου είχες ξεστομίσει τη σκληρή αλήθεια πως δεν με αγαπούσες με τον τρόπο που σ’ αγαπούσα εγώ πάρα με έβλεπες απλά σαν φίλο, όλο το βραδύ παρέα με την «Χαρούλα» τα βρήκα με τον εαυτό μου ξανά και το «Flamenco” της, κλεισμένος στο αυτοκίνητο να σιγοκλαίω. Μαζί της στη Γερμανία φοιτητής με την «Πανσέληνο» και την μελαγχολία μιας πατρίδας που ήταν απλά πολύ μακριά για να καλύπτει αυτά που πεθυμούσα. Και πιο μετά με τους κολλητούς μου πλέον τελειωμένος ιατρός στην Αθήνα- μια Καθαρή Δευτέρα - αγκαλιά να τραγουδάμε το «και μείς ερωτευτήκαμε αλλά δεν τρελαθήκαμε» γιατί το πιστεύαμε και το τραγουδούσαμε σαν όρκο.

Δεν μιλάμε για τον οποιοδήποτε άνθρωπο της τέχνης, παρά για την κολλητή μας, τη δικιά μας συνοδοιπόρο ,γιατί σαν τέτοια την είχαμε όπου κι αν βρισκόμασταν, ότι κι αν κάναμε. Με "Το Χελιδονάκι" δάκρυσε το '96 όλη η Κύπρος. Η θλίψη μας ζητούσε εκτόνωση και δάκρυ και ήταν η ψυχή μας κόμπος από το σοκ του θανατικού που έπεσε στο νησί. Εκεί ακριβως ήρθε με την κιθάρα της η δικιά μας "Χαρουλα", να μαλακώσει την ψυχή, να κλάψει και να γιατρευτεί.

Κι όταν εκείνο το πρωινό του Γενάρη του '04 οδηγούσα την αδελφή μου στην κλινική για να γεννήσει τη δικιά της Νεφέλη, πάλι παρέα με την Χαρούλα πρωτοτραγουδήσαμε το όνομα της καλωσοριζοντας την στις ζωες μας.

Οχι! Η "Χαρουλα" δεν είναι απλά μιά τραγουδίστρια που μας συγκινεί. Είναι μάρτυρας όσων ζήσαμε, όσων αγαπήσαμε, όσων τολμήσαμε, όσων χάσαμε και όσων κερδίσαμε. Δικός μας άνθρωπος, που τόλμησε να μας πάρει όλους αγκαλιά για να μας δώσει το βάλσαμο που μόνο εκείνη ήξερε όταν το χρειαζόμασταν. Μάγισσα των ψυχών μας.
Και νιώθω πως της οφείλουμε μια υπόκλιση, ένα χειροκρότημα, ένα χαμόγελο.

Αγάπη.

Μια αγκαλιά, κι ένα " δεν πειράζει καλή μας. Εμείς είμαστε εδώ".
"Τώρα σειρά μας."

"Ξεκουράσου..."

ΨΗΦΟΣ

Πάντα πίστευα πως ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που έχει ο πολίτης κάθε δημοκρατικής χώρας είναι η ελευθερία του να επιλέξει συνειδητά ποιά πολιτική παράταξη η σχήμα αντιπροσωπεύει τα πιστεύω του. Εξάλλου αυτό το δικαίωμα είναι που μας κάνει όλους ίσους, το égalité της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Γαλλικη Επανάσταση με το "Liberté, égalité, fraternité" έδωσε μια άλλη δυναμική στις νέες κοινωνίες της Ευρώπης και του κόσμου όπου υιοθετήθηκαν. Ο κόσμος άρχισε να βλέπει τις κοινωνίες να γίνονται πιο δημοκρατικές, πιο δίκαιες πιο ανθρωποκεντρικές, όπου οι κυβερνώντες εκλέγονται για ένα χρονικό διάστημα για να εκπροσωπούν το λαό τους.

Οι περισσότερες βασιλείες της Ευρώπης αλλά και στο παγκόσμιο κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από την κοσμική δημοκρατία που μέλημα της έχει τον άνθρωπο, την ισότητα και την κοινή ευημερία με βάση τον φιλελευθερισμό. Τα φέουδα καταργούνται και οι προύχοντες γίνονται είδος προς εξαφάνιση. Ο λαός πλέον γίνεται ο πρωταγωνιστής της νέας κοινωνικής κατάστασης.

Πολλά άλλαξαν από τότε. Και δυστυχώς το χειρότερο από όλα είναι ότι ζούμε την ψευδαίσθηση της ισότητας για την οποια πάσκισαν ο Μαρά και ο Ροβεσπιέρος. Οι πολιτικοί μας και οι έχοντες την εξουσία πλέον θυμίζουν και πάλι φεουδάρχες. Το ίδιο και οι επιχειρηματίες που τους στηρίζουν . Ετσι δημιουργήθηκε μια πυραμίδα, που σκοπό έχει να απογυμνώνει οικονομικά τους πολλούς ρίχνοντας το χρήμα στα χέρια των εκάστοτε διοικούντων και της παρέας τους και τις περιουσίες στα νύχια των τραπεζών, μια πυραμίδα η οποία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί γιατί η πλατεία βάση της είναι φτιαγμένη από χατίρια, δωροδοκίες, δολιοφθορά, παρανομίες και καλοπιάσματα μιας μερίδας του λαού που επωφελείται από τα ψίχουλα που του ρίχνουν, μετατρέποντας τον σε "μοντέρνους αυλικούς". Στην πραγματικότητα επιστρέψαμε πίσω στην "φεουδαρχία" δίχως να το έχουμε καταλάβει.
Αυτό το σύστημα και η νέα πυραμίδα είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, όμως σε κάποιες χώρες αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο και καταστροφικό.

Η Κύπρος σαν κράτος σχετικά νεοσύστατο και δίχως πολιτική ωριμότητα άφησε το φαινόμενο της νέας κοινωνικής πυραμίδας να διαλύσει ότι χτίστηκε από την άλλοτε δυνατή μεσαία τάξη. Για αιώνες υπόδουλοι στους Οθωμανούς και αργότερα κομμάτι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είδαμε για πρώτη φορά τους εαυτούς μας ελεύθερους το 1960.

Τότε άρχισαν να δημιουργούνται πραγματικά τα πιο πολλά πολιτικά κόμματα , σαν συμμορίες-γιατί σαν έτσι έμαθαν να λειτουργούν στον απελευθερωτικό Αγώνα. Τότε άρχισε να διαμοιράζεται και το χρήμα σε αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόσφεραν στον αγώνα - τα τσιράκια του Μακάριου και του Γρίβα. Εκεί χωρίστηκε η κοινωνία, στους προύχοντες και ευνοούμενους του συστήματος, στους οποίους το σύστημα μοίρασε τους άσσους της τράπουλας αυτού του τόπου και στους υπόλοιπους, που μοιράστηκαν τα τεσσάρια και τα πεντάρια άφηνοντας μας να παίξουμε το άδικο και προδιαγραμμένο παιγνίδι του.

Ετσι δημιούργησαν μιαν άνιση κοινωνία δυό ταχυτήτων. Στους λίγους με τα καλά χαρτιά στα χέρια οι οποίοι θα μπορούσαν να ανέβουν στις πιο ψηλές βαθμίδες, να γίνουν και να ελέγχουν τα πάντα και σ' αυτούς που κρατούσαν τη σαβούρα που με πολλή τύχη και πολλή δουλειά θα μπορούσαν να φτιάξουν έστω την μέση τάξη του τόπου. Κάποιες οικογένειες απλά λόγω "χαρτιών" έγιναν οι νεοι προύχοντες αυτού του τόπου. Και αυτές έκαναν τα οικονομικοπολιτικά παιγνίδια σε πρώτη φάση. Μέσα από αυτούς ξεπήδησαν οι πρώτοι πολιτικοί, διοικητές τραπεζών και εταιρειών, μεγάλοεπιχειρηματίες, δήμαρχοι και από αυτούς παλι ξεπηδούσαν οι επόμενοι πολιτικοί που θα έκαναν το παιγνίδι όπως το διδάχτηκαν από τους προηγούμενους. Αυτό ζούμε από τό 1960. Φυσικά οι προύχοντες ξεχώριζαν κάθε τόσο άτομα από τους υπόλοιπους, για να κλείνουν στοματα, τους οποίους και προωθούσαν πάντα με το αζημίωτο τους εφόσον τους κρατούσαν το χέρι καθοδηγώντας τους για τις όποιες αποφάσεις, επωφελούμενοι από της οποίες συμφωνίες.
Το πιο άρρωστο απ' όλα πηγάζει από την ψυχολογία μας σαν λαός που ζήσαμε υπόδουλοι μες τους αιώνες και μάθαμε να δίνουμε αξία στον τσιφλικά και τον έχοντα γιατί αυτού το μαστίγιο φοβόμασταν. Έτσι ένα τεράστιο κομμάτι στην κοινωνίας μας αποτελείται από αυλικούς, κόλακες και γλύφτες. Αυτοί ειναι οι μοντέρνοι ψηφοφόροι οι οποίοι με τον πιο μαζωχιστικό τρόπο τρέχουν στις κάλπες να ψηφίσουν αυτόν που τους μαστίγωνε.

Από το 1978 βλέπουμε το ήθος στην πολιτική να καταρρέει και όλα τα κόμματα το ένα πίσω από το άλλο να ξεφτιλίζονται μπρος στα μάτια κάθε ευυπόλυπτου πολίτη. Με γεωμετρική πρόοδο η παρατυπία, έγινε απροσεξία, η απροσεξία έγινε λάθος, και το λάθος απλά οδήγησε στη διαφθορά. Γιατί όταν στην παρατυπία ο λαός δεν αντιδράσει οι άρχοντες την μυρίζονται την αδυναμία του. Και αυτήν κρατούν σαν όπλο και οδηγούνται στη διαφθορά. Ο άρχοντας και η εξουσία ποτέ δεν φτάνουν στην διαφθορά αν δεν τους παρακινήσει η απάθεια του λαού του.

Ο λαός είναι τελικά το κλειδί για το τι θα συμβεί στην κοινωνία του. Και αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο. Απο την ίδρυση του Κράτους μας, τα ίδια άτομα τσακώνονται στους καφενέδες, στα γήπεδα, στα πάρτι για το κόμμα που στηρίζουν σθεναρά μα τυφλά, στις δεκαετίες που περνούν και παίρνουν μαζί τους ότι όμορφο δημιουργήθηκε σ' αυτό τον τόπο, γιατί τελικά το κάθε κόμμα που πίστεψαν τους πούλησε κοιτώντας μόνο τα "του οίκου του" και τα "της τσέπης του". Η τύφλα δυστυχώς συγχωρεί τα ασυγχώρητα και επαναλαμβάνεται, σαν προπατορικό αμάρτημα, δημιουργώντας φανατισμό και κομματικοκρατία. Και μέσα σε όλα αυτά χάνονται θεσμοί, ήθη, τα πιστεύω μας και εν κατακλείδι γινόμαστε ένα με τους ανήθικους που μας διοικούν. Η απάθεια του λαού τον κάνει συνένοχο στα παιγνίδια των διοικούντων.

Μόνο δύο τρόποι υπάρχουν μέσα από τη Δημοκρατία για να προειδοποιήσεις και να τιμωρησεις τους διοικούντες που δεν αξίζουν. Προειδοποιείς φωνάζοντας σε μια διαδήλωση και τιμωρείς με την ψήφο σου.